SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Hur farligt är mjölk egentligen? Nutritionisten svarar

05 jun, 2017 
Hur negativt är det att dricka mjölk? MåBra:s nutritionist svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag älskar mjölk med är lite orolig över en studie där man såg mjölkdrickare dör i förtid. Stämmer det?

Svar: En relativt ny studie visar ett samband mellan ökad dödlighet och mjölkdrickande. Den har fått mycket uppmärksamhet i medierna. Vi behöver dock komma ihåg att annan forskning på området inte kommer fram till samma resultat. Den snarare motsäger den. Därför verkar det en aning förhastat att utgå från att mjölk skulle vara skadligt.

Läs också: Drick ett glas mjölk – och få i dig allt detta!

Det är galaktosen i mjölk som forskargruppen tror skulle kunna ligga bakom ohälsoeffekterna. Galaktos är en beståndsdel i mjölksocker och verkar orsaka en så kallad låggradig, kronisk inflammation som i sin tur har visat sig bidra till negativa hälsoeffekter i djurstudier. Intressant nog ser man inte samma samband med syrade produkter som yoghurt och fil, och inte heller med laktosfri mjölk – trots att mängden galaktos i fil och yoghurt i princip är densamma som i mjölk. Men syrade mjölkprodukter innehåller mjölksyrabakterier, och de verkar ha positiva effekter på hälsan i allmänhet, och möjligen kan de spela en roll här också.

Mjölkprodukter är mycket näringsrika och är viktiga källor till kalcium, flera B-vitaminer och även D-vitamin i berikade livsmedel. Om vi utesluter dem ur kosten är det viktigt att hitta andra livsmedel som kan ersätta den näringen.

Se ocksåSlemmig hals? Mjölk är inte boven även om vi lärt oss det.

Vilken mjölk passar dig bäst? Kolla här!

Läs också: Vilken mjölk passar dig bäst? Kolla här!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons