HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hur farligt är mitt missbruk av energidryck?

14 mar, 2017 
Hur farligt är energidryck för hälsan egentligen – och när dricker man för mycket? MåBra:s nutritionist reder ut.
Annons

Fråga: Hjälp mig, jag tror att jag är beroende av energidrycker! Är det farligt och hur kan jag bryta beroendet?

 

Svar: Energidryck innehåller ofta koffein och det kan vi bli beroende av. Ibland innehåller de även socker, men oftast är energidrycker sötade med sötningsmedel. Det enda man egentligen behöver hålla koll på är mängden koffein. I stora doser kan det ge biverkningar som illamående, darrningar och sömnproblem. Förgiftningsgränsen ligger på 20 milligram per kilo kroppsvikt, vilket motsvarar 1,5 liter kaffe för en person som väger 75 kg. Mängden koffein i energidrycker är oftast mycket lägre än i kaffe, så vi skulle behöva dricka mer än 1,5 liter per dag för att bli koffeinförgiftade. En tandläkare skulle nog också varna för syran i den här typen av drycker, eftersom det kan skada tänderna.

Du kan självklart byta ut energidrycken mot någon annan dryck som juice, te, kaffe eller vanligt kranvatten om det är just en dryck du suktar efter. I första hand handlar det dock om att bryta själva vanan, inte ersätta det med en annan dryck. Du kan fråga dig själv i vilka situationer du vill dricka energidrycker, vad som får dig sugen och vad som hjälper dig ur det suget. Här kan en dagbok vara ett bra verktyg, där du noterar alla tillfällen du vill dricka din energidryck. På så vis kan du så småningom kanske skönja ett mönster om du inte redan vet vad som triggar dig. När du väl har det på plats kan du börja införa beteenden som minskar risken att hamna i situationer som triggar ditt sug.

 

Så skadligt är energidryck för din hälsa

Läs också: Så skadligt är energidryck för din hälsa

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons