"Hur får jag ork och tid att träna?"

Fråga:

Jag vill verkligen börja träna, har velat det i ungefär fem år. Jag gillar att röra på mig, och vet hur viktigt det är för hälsan. Ändå blir det ingenting! Jag skaffar gymkort, köper joggingskor och hemma har jag en crosstrainer som jag försöker komma i gång med, men det tycks alltid komma någon förkylning eller trötthet i vägen.

Dessutom tycker jag inte att jag har tid, det är liksom fullt upp med att pendla till jobbet, laga mat och vara med familjen – och när jag väl är hemma vill jag inte gå i väg någonstans. Hur ska jag komma över den här tröskeln?

Kamilla, 51

Svar:

Du beskriver något som jag tror att många av oss upplever: Vi sätter upp ett mål, förbereder oss – och så blir det ingenting. Ofta är det för att vi inte vet varför vi sätter våra mål. Vi bara gör det. Till exempel: ”Mitt mål är att börja träna två gånger i veckan.”

Men att träna är egentligen inte ett mål. Att träna är ett medel för att uppnå någonting annat. Om vi funderar över vad det egentligen är vi vill uppnå brukar det bli mycket lättare att nå målen. Dels får vi automatiskt mer motivation, dels får vi större frihet i hur vi ska gå till väga.

Du skriver att du tycker om att röra på dig och att du vet att det är viktigt för din hälsa. Om du använder de argumenten för att formulera ett mål skulle det kunna låta så här: ”Mitt mål är att ha en god hälsa och att ha roligt när jag rör på mig.”

Sedan kan du fundera över hur du ska gå till väga. Kanske kommer du fram till att crosstrainer och gym inte är det som passar dig bäst? Du kanske når ditt mål bättre genom att promenera med vänner, dansa med din man eller ta en joggingtur med dina barn.

Det viktiga är ju inte vilken träningsform du använder, utan att du hittar ett sätt att röra på dig som stämmer överens med dina mål – vilka de än är.

Karin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utvald läsning