SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Hur blir man pigg? Stor guide!

04 nov, 2016 
Bella Beiron
Hur blir man piggare? Det är lätt, det finns en massa knep att ta till!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Trött och hängig? Du är inte ensam! De flesta tappar energi när vintermörkret faller på. Men det behövs bara några små förändringar i vardagsrutinen för att du ska känna dig som en helt ny människa!

Så här blir man pigg:

Prioritera sömnen

Glöm inte bort att sömnen är viktig. Prova att gå och lägga dig en timme tidigare. Efter en vecka kommer du helt klar att känna skillnad! Har du problem att somna? Läs även: MåBras sömnskola

Fyll på med H20

Vi dricker när vi känner oss törstiga, men då är det egentligen lite sent. Kroppens inre maskineri är beroende av att du fyller på, bland annat för att vi ska kunna ta vara på alla näringsämnen som vi får i oss. Ett bra tips är att dricka ett stort glas vatten redan när du vaknar!

Läs även: 11 tecken som tyder på att du dricker för lite.

Ät en stadig frukost

Många slarvar med frukosten, ofta på grund av tidsbrist. Utan mat i magen får kroppen inte någon energi att arbeta med och humöret sjunker till botten. Är du vanligtvis ett vrak på morgonen? Gå och lägg dig lite tidigare, eller se till att förbereda frukosten kvällen innan (här är ett energigivande recept på overnight oats).

Annons

Vitaminboost

Grönt är skönt (och gott), samtidigt som det gör under för både kropp och knopp! Frossa i färgglada grönsaker, rotfrukter och frukt. Passa på att gå ut medan det är ljust ute, så att kroppen kan producera D-vitamin. Vill du ha tips på vad du ska äta för att få i dig A-, B-, C-, D- och E-vitaminer? Läs: Maten som stärker ditt dagliga behov

Ät lagom med lunch

En fullproppad lunchlåda med kolhydratstinn pasta carbonara är inte alltid det bästa för humöret.  Ät istället en lagom portion, fördelat med både protein, grönsaker och lite kolhydrater mitt på dagen.

Läs: Maten som gör dig piggare!

Ta en promenad

Luft kan göra under för ett trött huvud. Du kan till exempel ta cykeln till jobbet, eller gå av en busstation tidigare, parkera bilen ett kvarter bort eller bara ta en kvart av din lunchrast. Du kommer känna dig mycket friskare och gladare med ny luft i lungorna.

Läs: Hälsoeffekter av promenader

Annons

Undvik socker

Brukar energin ta slut och magen kurra klockan tre? Ät ett mellanmål! Men kasta dig inte på kakburken, socker ger bara en kortvarig kick. Ta istället en proteinrik portion med keso eller kvarg, kanske en fullkornsmacka eller en näve nötter och en frukt. Då håller du dig pigg och mätt fram till middagen.

Varsågod: De bästa mellanmålen

Ta en tupplur

Ja du läste rätt, en powernap kan vara guld värd efter en dags slit! 20 minuter är allt du behöver – sen är du redo inför storslagna middagsplaner. Läs Katarina Woxneruds, en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler, blogginlägg om varför powernap är en boost för hälsan (och inte en tantvarning).

Av Bella Beiron

 

 

Annons