SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hundallergi? Du kanske enbart är allergisk mot hanar - visar forskning

09 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Nytt hopp för hundallergiker! Nu kan du äntligen skaffa hund - om det är en tik. Allergi mot hundar gäller kanske bara hanhundar, visar forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 anledningar att skaffa hundBrand logo
5 anledningar att skaffa hund

Har du inte fått någon vettig förklaring på varför du enbart nyser och snorar i sällskap med vissa hundar? Anledningen kan vara betydligt enklare än vad forskare först trott.

Det kan nämligen vara så enkelt att du bara bör gosa med hundar som är honor. Tikarna är nämligen mindre allergiframkallande än hanhundar, visar forskning.

Under 2018 studerade forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet sambandet mellan olika hundars kön och allergier, så som astma hos barn. Studien, som publicerades i vetenskapstidskriften Scientific Reports, visade att hundens kön kan påverka hur mycket allergiframkallande ämnen som skapas.

Hanhundar avger mer allergener

Studien visade också att astma är mindre vanlig bland barn som haft kontakt med hund tidigt i livet, särskilt om hunden är en tik.

Kanske är en tik lösningen på din hundallergi?

I Uppsalas nya tidning besvarar forskarna frågan om hur hundarnas kön egentligen kan påverka hur allergiska vi är mot dem.

Annons

– Den frågan kan inte vår studie besvara. Det är dock känt att hundens kön kan påverka hur mycket allergiframkallande ämnen som avges och det är också visat att okastrerade hanhundar avger mer av ett särskilt allergen än kastrerad hanhundar och tikar. Samtidigt är det viktigt att påpeka att astma inte är vanligare bland barn i familjer med hanhundar än bland barn i familjer utan hund, säger Tove Fall, universitetslektor vid institutionen för medicinska vetenskaper, molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, som har lett studien.

Allergisk mot protein i prostatan

I USA har man en teori om varför hundarnas kön gör oss mer eller mindre allergiska.

– Upp till 30 procent av alla människor som är allergiska mot hundar är faktiskt allergiska mot ett specifikt protein som tillverkas i prostatan hos en hund, säger Dr. Lakiea Wright från Brigham and Women’s Hospital i Boston, till CNN.

Hon fortsätter, med väldigt hoppfulla ord för alla hundallergiker där ute:

Annons

– Om du bara är allergisk mot det specifika proteinet hos hanhunden, kan du tåla en tik eller en kastrerad hund, förklarar Wright.

Mer forskning håller på att göras på ämnet för att ytterligare stärka upp teorierna kring hundallergi. Men förhoppningsvis är du kanske en av dem som framöver kan gosa lite extra med tikar, utan att drabbas av nysattacker.

Är du allergisk?

Här är de vanligaste symtomen på pälsdjursallergi:

  • rinnande näsa
  • kliande och röda ögon
  • nysningar
  • nästäppa

Källa: 1177, CNN, Härligahund.se Foto: TT

Läs mer: 

Ny studie visar att hundar förstår mer än vi tror

Studie: Kvinnor sover bättre med hunden än med sin partner

Experten: Så inreder du allergivänligt med växter

 

Annons