SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hon kritiserades på Instagram – för att ha för liten gravidmage

26 okt, 2017 
Yiota Kousoukas är nu gravid i sjätte månaden – och har en ovanligt liten mage. Nu ger hon de som kritiserar henne på Instagram anledningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Yiota Kousoukas, 29, är en australiensisk influencer med över 200 000 följare på Instagram, och hon väntar just nu sitt första barn. Ett par månader efter att hon offentliggjort graviditeten började dock fler och fler av hennes följare notera att magen var ovanligt liten, och snart började kommentarerna bli alltmer hätska.

Läs också: Gravid – vilken vecka syns magen?

”De värsta kommentarerna var i stil med: ‘det finns inte längre någon bebis kvar i den där magen’ och ‘du måste börja äta så att bebisen kan växa’. Och i början blev jag paranoid och tänkte att det verkligen var något som var fel”, berättar hon för Cosmopolitan.

Läs också: Elaine Eksvärd: Så hanterar du gravidkommentarerna

Annons

Men enligt barnmorskan och läkaren mådde både Kousoukas och barnet bra, och till slut lade hon ut den medicinska förklaringen kring den lilla magen.

Hon förklarar att hennes livmoder har varit bakåtlutande under de första fyra månaderna av graviditeten, vilket har inneburit att magen växt inåt snarare än utåt. I vanliga fall börjar livmodern luta framåt omkring vecka 12, men inte i Yiotas fall.

Läs också: Experten: Så tränar du när du är gravid

”Min livmoder bytte inte position förrän 4-5 månader in i graviditeten på grund av att den var bakåtlutad i kombination med en gammal ärrbildning på livmoderns ligament som har kommit av min endometrios”, förklarar hon.

Men nu, i sjätte månaden, har livmodern rätat upp sig och magen har genast blivit lite mer synlig.

Enligt fertilitetsspecialisten Aaron Styer är det svårt att avgöra på förhand hur en kvinnas mage kommer att utvecklas eftersom det finns så många olika faktorer som spelar in. Bland annat hur stort barnet (eller barnen) i magen är och vilken kroppstyp man har.

Annons

Men i en intervju med Cosmopolitan förklarar Styer att smala kvinnor med kort torso ofta får synliga gravidmagar tidigt, medan väldigt vältränade kvinnor med lång torso vanligtvis tar längre tid på sig att få en synlig kula.

Läs också: Studie: Mammans längd påverkar hur lång graviditeten blir

Oavsett om en kvinna har stor eller liten mage eller går upp mycket eller lite i vikt under graviditeten kan vi ta med oss den här sensmoralen från Yiota Kousoukas erfarenheter: Tänk till innan du skuldbelägger folk på sociala medier.

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons