HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hjärtsjuk? Det här behöver du veta om corona och covid-19

25 mar, 2020 
Jan Nilsson, hjärt- lungfonden.
Hjärt- och lungsjuka räknas som en riskgrupp för covid-19 – men vad betyder det egentligen? Blir man lättare smittad och får man svårare symtom? Så här säger experten till MåBra.
Annons

Ett par miljoner svenskar har någon form av en hjärt- eller lungsjukdom – och  de räknas som en riskgrupp för covid-19.  Det kan till exempel handla om att man redan har en sjukdom som hjärtsvikt, förmaksflimmer, högt blodtryck eller KOL. Många har både en hjärt- och lungsjukdom samtidigt.

Experten: ”Så påverkas hjärtsjuka av corona”

Men vad innebär det egentligen? Hur orolig ska man vara för coronaviruset, om man har en hjärt-eller lungsjukdom?  MåBra har pratat med Jan Nilsson, professor i experimentell kardiovaskulär forskning vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Han är även ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Jan Nilsson
Jan Nilsson är hjärtforskare.

 

Blir man lättare smittad av coronaviruset om man är hjärt- eller lungsjuk?

Nej. Man blir inte smittad lättare. Det enda undantaget är hjärttransplanterade patienter som står på immunosuppresiv behandling och därför har ett nedtryckt immunförsvar.

Annons

Får hjärt-lungsjuka en svårare covid-19 än andra?

– Eftersom coronaviruset är så nytt så vet vi inte säkert, det finns ingen forskning på det än. Istället får vi utgå ifrån vad forskning på andra, liknande virus, har visat. Vi får dra slutsatser från till exempel olika influensavirus, säger Jan Nilsson.

Han berättar att den som har en lungsjukdom, till exempel KOL, redan har en skadad lungvävnad. Får man en virusinfektion har man därför mindre marginaler, om man får covid-19. Belastningen på lungorna blir helt enkelt för hög och lungfunktionen riskerar i värsta fall att slås ut helt.

På samma sätt kan det vara vid hjärtsjukdom. Virus misstänks nämligen angripa andra organ än lungorna också.

– Om hjärtmuskeln redan har hunnit skadats av en hjärtsjukdom, är marginalerna mindre, om man blir infekterad med ett virus. Vi vet av erfarenheter från andra virus att hjärtsjuka har en högre risk att drabbas av hjärtinfarkt i en månad efter att ha smittats av influensavirus.

Annons

Vad innebär den här riskökningen för hjärt-lungsjuka rent konkret?

– Att man kan få svårare symtom om man drabbas av covid-19.  Sjukdomen kan i första fasen vara mild för att sedan återkomma med svåra symtom som gör att man behöver intensivvård.

Gäller det här alla som har en hjärt-lungsjukdom?

– Nej. De som drabbas hårdast är framförallt de som redan har befintliga skador av sin hjärt- eller lungsjukdom. Kort sagt, ju sjukare man är, desto större risk för svår covid-19.

Kan yngre i riskgruppen också bli svårt sjuka i covid-19?

–Ålder är i sig en fristående riskfaktor. Yngre i riskgruppen kan också få svåra symtom men det är inte lika vanligt som hos de äldre i riskgruppen.

Behöver man vara orolig för corona om man har ett högt blodtryck?

– Ett högt blodtryck kan ge skador på hjärtmuskeln på längre sikt. Har man fått sådana skador kan man sannolikt få svårare symtom vid covid-19.

En teori är att det är själva blodtrycksmedicinen som ökar risken för svår covid-19. Stämmer det?

– Det har föreslagits som en möjlighet bland flera, men vi vet inte om det stämmer. Därför ska man absolut inte sluta ta sin blodtrycksmedicin!

Annons

Hur orolig ska man vara för corona, om man har en hjärt- eller lungsjukdom?

– Man ska absolut ta coronaviruset på allvar. Men samtidigt ska man veta att inte alla sjuka och äldre blir jättedåliga.

Hur skyddar man sig bäst mot corona om man är hjärtsjuk?

– Äldre med en grundsjukdom ska hålla sig isolerade för att minska risken för kontaktsmitta. Man ska definitivt inte träffa hostande barnbarn. Även yngre i riskgruppen ska minska risken för att exponeras för viruset.

När ska man söka hjälp?

– Har man inga symtom, behöver man inte oroa sig, även om man tillhör riskgruppen. Har man symtom som feber och hosta, ska man ringa 1177. Man ska inte åka in akut, utan alltid ringa först.

Här kan du läsa mer om hjärt- och lungsjukdomar.

Foto: TT och Mårten Levin för Hjärt-Lungfonden

Läs mer: 

Ny studie: De här symtomen har flest coronapatienter haft

Corona: Gemensamma nämnaren bland italienska offren

Hjärtläkaren tipsar: Så kan du sänka ditt blodtryck

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Gör ett självskattningstest för covid-19, läs senaste nytt om coronaviruset och ta del av fördjupningar med ledande experter. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här

Annons