FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Hjälp det kliar i underlivet! Vad kan jag göra?

01 nov, 2016 
Kliar det i underlivet?
Har klådan i underlivet slagit till? Det finns receptfri hjälp att få – men ibland måste du söka läkarhjälp!
Annons

Vad gör man om det kliar i underlivet och det inte går över?

Det beror förstås på vilken orsaken är. Två vanliga orsaker till klåda i underlivet är svampinfektion och torra slemhinnor. De kan du behandla så här:

Svampinfektion ger klåda, irritation och vita, kesoliknande flytningar. Om du haft det förut kan du köpa receptfria, svampdödande läkemedel på apoteket. Men försök inte med ytterligare en kur med receptfri medicin om den första inte hjälper – det kan förvärra svampinfektionen. Om svampinfektionen inte går över ska du istället söka läkarhjälp och be att få receptbelagd medicin. Gå också till läkare om du inte är säker på att det är en svampinfektion.

Torra slemhinnor är vanliga i klimakteriet. Det kan gör så att det svider och kliar. Om det är orsaken kan du testa receptfri gel eller slidpiller som innehåller svagt östrogen. Det finns också en östrogenfri gel som ökar fuktigheten i slidan. Den heter Replens.

Sök läkare om du har upprepade besvär att klåda som inte går över med hjälp av receptfria läkemedel. Det gäller till exempel om du får svampinfektion mer än två gånger per år.

Aldrig mer klåda: Här är metoderna som förebygger!

torr i underlivet

Färdigkliat! Så här ska du göra för att förebygga besvärande klåda:

Annons