HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Herpes i underlivet är vanligt – så vet du om du är smittad

25 apr, 2019 
AvErika Garmelius
Här är allt du behöver veta om herpes i underlivet.
Herpes i underlivet är väldigt vanligt och många kan ha detta utan att ha besvärliga symptom. Det går inte att behandla och bli av med det men det finns läkemedel som lindrar besvären.
Annons

Både munherpes och herpes i underlivet orsakas av ett väldigt vanligt virus och det finns två olika typer av viruset. Herpes typ 1 kan ge både blåsor runt munnen och herpes i underlivet. Herpes typ 2 ger ofta herpes i underlivet, det finns dock en liten risk att denna typ sprider sig till munnen vilket då ger herpes i svalget. MåBra har tidigare skrivit om munsår som du kan läsa här.

Hur smittar herpes i underlivet?

Herpes i underlivet smittas oftast vid sexuell kontakt och sprids som lättast om du har blåsor och sår. Viruset överlever dock inte utanför kroppen och du kan därför inte få smittan via föremål som exempelvis toalettsitsar, handdukar eller badkar.

Viruset kan sprida sig till andra delar av kroppen och det är därför viktigt att du är noga med att tvätta händerna när du har varit på toaletten, duschat eller rört området där du har herpesutslag. Undvik även att peta dig i ögonen medan du har ett herpesutbrott då det finns en risk att det annars kan sprida sig till ögat.

Annons

Symptom på herpes i underlivet

Många som drabbas av herpes i underlivet har så pass lindriga besvär att de inte märker av infektionen. Du får ofta symptom cirka tre till sju dagar efter att du har blivit smittad. De vanligaste symptomen är:

 • Ömhet vid beröring.
 • Svullnad och klåda.
 • Svidande och molande smärta.
 • Blåsor och sår.
 • Gör ont när du ska kissa.
 • Rodnad hud.
 • Att ett område kan kännas omväxlande varmt och kallt.

Den första gången du får herpes i underlivet är det inte ovanligt att du även får feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna och det kan ta upp till tre veckor innan du är helt symptomfri.

Kan jag skydda mig mot herpes i underlivet?

Mest vanligt är att herpes är spritt i underlivet vilket gör att kondom inte skyddar mot herpes. Det som minskar risken att bli smittad är att inte ha sex med någon person som har en pågående infektion. Problemet är dock att många inte vet att de har herpes då det kan vara så att det inte finns några tydliga besvär.

Graviditet och herpes i underlivet

Om du skulle få ett herpesutbrott för första gången under en graviditet finns det en liten risk att viruset smittar barnet. Då kan du få ett virushämmande läkemedel utskrivet. Om barnet skulle bli smittat finns det en risk att barnet får en allvarlig och svår herpesinfektion. Smittan kan ske genom förlossningen och i värsta fall kan man behöva göra ett kejsarsnitt. För att undvika smittan kan både du och barnet få antivirala läkemedel.

Annons

Kan jag behandla herpes i underlivet?

Det finns ingen direkt behandling mot herpes i underlivet utan symptomen går över av sig själva. Herpes är dock en obotbar sjukdom, och hur ofta man får skov, och hur svåra skoven blir varierar från person till person.

Om du skulle lida av väldigt jobbiga besvär finns det virushämmande läkemedel som du kan få utskrivet av läkare. Dessa hjälper mot båda virustyperna och både lindrar och förkortar besvären. För att få så snabb och bra effekt som möjligt bör du ta dessa så fort du märker av symptomen. Om du skulle lida av väldigt jobbiga och kraftiga besvär, kan du ta dessa läkemedel varje dag under en längre period för att förebygga utbrotten.

Komplikationer från herpes i underlivet

Både såren och blåsorna läker oftast utan men problem men det finns en risk att dessa sår blir infekterade av bakterier. I ovanliga fall kan herpes i underlivet orsaka hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.

När ska man söka vård för herpes i underlivet?

Du kan söka vård på en vårdcentral, gynekologmottagning eller en hud- och könsmottagning. Du bör söka vård om du upplever dessa symptom:

 • Misstänker att du har fått herpes i underlivet för första gången.
 • Har täta och svåra besvär av herpes.
 • Har variga sår och blåsor.
 • Om ögat börja svida och rinna.

Källa: 1177    Foto: TT

Läs mer:

Din förstoppning kan bero på herpes

Anna-Karin fick sepsis: ”Hade tur som överlevde”

Annons