HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Här förbjuds läsk och energidryck i skolan

15 apr, 2019 
Energidrycker har bevisad negativ effekt hos barn som dricker det i mängder. Därför slutar allt fler skolor sälja dryckerna i sina kafeterior. Skansenskolan i Mörbylånga tar det ett steg längre – och förbjuder nu även läsk.
Annons

Energidryckens vara eller icke vara har länge diskuterats – inte minst när det kommer till ungas konsumtion. Anledningen är framför allt den höga halten koffein som ofta finns i dryckerna, och som kan orsaka obehagliga effekter som rastlöshet, sömnbesvär och hjärtklappning. Ofta kombineras dessutom koffeinet med en hög halt socker.

Tidigare studier kring energidryck har även visat på biverkningar som:

  • Huvudvärk och migrän
  • Allergiska reaktioner
  • Depression och ångest
  • Frigörande av stresshormoner
  • Beroende

Och försäljningen ökar stadigt, utan statlig reglering kring åldersgräns. Det är upp till varje butik att sätta gräns och sköta kontroller.

Förbud mot läsk och energidryck

Några som börjat säga ifrån är de svenska skolorna, som sett en ökning av antalet unga som dricker de koffeinrika dryckerna i skolan. En av de senaste i raden är Skansenskolan i Mörbylånga på Öland – där man dessutom är först ut med att förbjuda läsk på skoltid. Varför?

– Det finns flera produkter som är i gråzonen mellan läsk och energidryck och vi tyckte därför det var enklare med ett heltäckande förbud. Ingen högstadieelev behöver dricka sådant under skoldagen ändå, säger Sara Brogård, Skansenskolans rektor, till SVT.

Annons

Det kommer fortsatt finnas möjlighet att köpa mellanmål och drycker i skolans kafé, och det är inget totalt sockerförbud det är snack om. Men den elev som blir upptäckt med en flaska läsk eller energidryck på skolområdet kommer att få den beslagtagen. Den kan åter hämtas ut efter skoltid, annars hälls den ut.

– Vissa av eleverna tycker att förbudet är urdåligt, men jag tror inte att det här kommer bli en stor ordningsfråga då de flesta elever förstår anledningen, säger Sara Brogård.

MåBra har tidigare skrivit om farorna med att låta barn dricka energidryck, läs mer här.

Källa: SVT   Foto: TT

 

Läs mer:

Så skadligt är energidryck för din hälsa

3 saker du borde veta om energidrycker

Barnläkaren: Energidrycken måste bort från hyllorna

 

Annons