Här får personalen mer betalt – om de börjar träna

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Belönas med högre lön om man tränar efter jobbet? Ja, för de anställda på Kompetenslaget i Umeå, Luleå och Piteå är det faktiskt verklighet. För två år sedan introducerade företaget nämligen ett nytt koncept där de anställda uppmuntrades att träna utanför arbetstid mot en ersättning på 50 kronor per avslutat pass. Idén kallas för ”svettlön” och alla aktiviteter som genererar svett anses som godkända – från löpning och gymträning till bowling och snöskottning.

”Det viktiga syftet är att folk ska röra på sig. Vi sitter ganska mycket stilla i våra jobb. Motkravet är att man går med i vår Facebookgrupp och synliggör att man faktiskt gör det här”, sa Helene Lowall, verksamhetschef för hr-byrån Kompetenslaget, i en intervju med TT, som Dagens industri har publicerat.

Det går max att få ut 6 000 kronor om året i svettlön, och enligt Kompetenslaget ska de anställda ha snittat 97 pass per person under 2018. Något som genererat drygt 4 800 kronor extra i lönekuvertet per person.

Tack vare svettlönen ska frånvaron ha minskat

Att träning och motion förbättrar hälsan och ökar välbefinnandet är ingen nyhet. Men nu, två år efter införandet av svettlönen, ser Helene Lowall hur det verkligen påverkar människan. Sedan starten ska nämligen korttidsfrånvaron på företaget ha minskat rejält, samtidigt som det psykiska måendet påverkats positivt:

”Jag vill påstå att det har två effekter – den fysiska och den mentala effekten. Är man frustrerad och tränar, så brukar man också komma tillrätta med det”, säger Helene Lowall i intervjun.

Andra arbetsplatser som har valt att premiera träning är Västeråsföretaget Mimer och klädmärket Björn Borg. Mimers koncept går ut på att ge tillbaka 20 procent av den tid som deras anställa spenderar på pulshöjande träning i form av semester, och Björn Borgs projekt innefattar obligatorisk träning på arbetstid och konditionstester två gånger om året för att utvärdera de anställdas hälsa.

Enligt Björn Borgs vd, Henrik Bunge, ska deras satsning lett till ett betydligt starkare företag:

”Organisationen i dag har blivit 300 procent starkare än vad den var 2014. Sen kan vi se att affärsresultaten har blivit bättre. När vi började den här resan omsatte vi 500 miljoner. Nu omsätter vi 700 miljoner”.

Inte bara fördelar med att belöna träning

I intervjun med TT uttalar sig även Carl Cederström, forskare vid Företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet. Han menar att det kan vara farligt att tro att det finns ett enkelt samband mellan hälsa och arbetsprestation, och säger att den här typen av koncept och projekt gör det möjligt för arbetsgivare att få större inflytande och kontroll över sina medarbetares liv. Samtidigt blir också gränsen mellan arbete och fritid allt mer svävande.

”Att låta arbetstagare göra konditionstester kontinuerligt blir ett sätt för arbetsgivaren att få insyn och kontroll över aspekter av människors liv som tidigare låg utanför arbetsgivarens insyn.”

Foto: TT/Shutterstock

Källa: Dagens industri

Läs mer:

Här får personalen extra semester – om de börjar träna

Vi äter för mycket salt – därför är det farligt

”Biggest Loser” 2018: Så gick det sen för deltagarna

Mer innehåll från MåBra
Dela på: