SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Har du sömnproblem? Det kan vara sockrets fel

23 dec, 2019 
Kvinna med långt hår ligger på säng med kudde över huvudet
En kostomläggning kan leda till att du sover bättre. Det visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Ett vanligt problem, som brukar bli värre med åren, är sömnlöshet. Det kan handla om svårigheter att somna, eller att man vaknar på natten och har svårt att somna om.

Att sova för lite kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och depression.

Nu visar en studie på kvinnor över 50, att kosten kan vara en bidragande orsak till sömnproblem – åtminstone bland kvinnor i den åldersgruppen. Studien utfördes vid Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons i New York och publicerades nyligen i The American Journal of Clinical Nutrition.

Sömnen störs av kolhydratrik mat

Det som hade allra värst effekt på sömnen var kolhydratrik mat, framför allt snabba kolhydrater, som finns i exempelvis läsk, ris och vitt bröd. Däremot hade frukt och grönsaker, med naturligt förekommande sockerarter, inte alls samma effekt.

Anledningen till att de snabba kolhydraterna stör sömnen är att de ger en större påverkan på blodsockret, vilket leder till ett hormonpåslag som kan påverka hur vi sover.

Annons

– När blodsockernivåerna stiger snabbt reagerar kroppen genom att utsöndra insulin. Det sänker blodsockernivåerna, vilket kan leda till att hormoner som adrenalin och kortisol utsöndras, och det kan störa sömnen, säger James Gangswisch, en av huvudförfattarna till studien till Medical News Today.

Sömnproblem kan behandlas med kost

Frukt innehåller socker, men det sockret absorberas inte lika snabbt av kroppen eftersom frukt innehåller mycket fibrer. Och därför påverkar det inte sömnen på samma sätt.

Forskarna ser resultatet som en möjlighet att förändra behandlingen av sömnlöshet.  I dag behandlas sömnproblem med KBT eller läkemedel och det kan vara dyrt – och ge biverkningar.

Men först skulle man behöva forska mer i ämnet.

– Vi behöver ta reda på mer för att få veta om förändringar i dieten, som skulle fokusera på att öka konsumtionen av oprocessad mat och långsamma kolhydrater, skulle kunna användas för att förebygga sömnlöshet, säger James Gangswisch.

Är du osäker på vilken mat som innehåller snabba kolhydrater?

Här är maten som kan störa din sömn:

  • Vit pasta
  • Vitt ris
  • Potatis
  • Vitt mjöl
  • Bananer
  • Riskakor
  • Godis
  • Läsk
  • Alla livsmedel som innehåller mycket socker

Källor: Medical News Today, kolhydrater.se

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

För mycket sömn ökar risken för stroke – så länge kan du sova

GI-guiden till smartaste sötningsmedlen

Har du sömnproblem – eller bara dåliga sömnvanor

Annons