Har du njursten? Besök ett tivoli!

Ett njurstensanfall kan vara en riktig nära döden-upplevelse. Smärtan jämförs ofta med den vid en förlossning. Men det finns ett knep som kan hjälpa mot stenar  – innan de blir så stora att de orsakar njurstensanfall.

Mindre stenar kan nämligen komma ut av sig självt om man åker berg- och dalbana! Det har professor David Wartinger vid Michigan State University i USA visat i försök. Flera av hans njurstenspatienter hade berättat att de blivit av med njurstenar efter att ha varit i nöjesparker och åkt berg- och dalbana.

Han ville ta reda på om det kunde stämma att vibrationerna man utsätts för under ett åk faktiskt kunde få stenarna att komma ut självmant istället för med medicinsk stötvågsbehandling. Försöket gjordes med hjälp av en konstgjord njure som man fyllde med njurstenar i tre olika storlekar. Resultatet visar att mindre stenar ”skakas” ut av en tur i berg- och dalbana. Och ju längre bak man sitter, desto effektivare verkar åkturen bli: 64 procent av de mindre stenarna kom ut när man satt längst bak, mot 17 procent om man satt längst fram.

Den konstgjorda njuren fick också åka på räls på plan mark. Men den typen av stillsam åktur hjälpte inte mot njurstenarna – det krävs en attraktion med skarpa kurvor och höjdskillnader för att det ska fungera. Forskarna vill nu gå vidare och testa ”behandlingen” på riktiga patienter.

Studien är publicerad i The Journal of the American Osteopathic Association