Artikeln innehåller reklamlänkar

Har du bränt dig i solen? Så lindrar du smärtan snabbt

Nu när det äntligen snart är sommar är vi många som gärna är ute i solen – men om vi inte är försiktiga och smörjer in oss med solkräm kan vi lätt bränna oss och även råka ut för andra hudåkommor som soleksem. Om olyckan skulle vara framme så går det att lindra besvären.

Symptomen på att du har bränt dig i solen

Huden reagerar på flera olika sätt när du har bränt dig, den blir röd och känns varm. Du kan även få blåsor och huden kan svida.

Soleksem kan du få timmar efter att du har solat men det kan också komma några dagar efter. Soleksem yttrar sig genom att du får små röda prickar eller blåsor som kliar och det kan även uppstå flammiga delar på kroppen. Du löper som störst risk att drabbas av soleksem på våren och försommaren när huden är som ljusast och känsligast eller när du är utomlands och solen är starkare än vad du är van vid.

Behandla solbränd hud

Om du har bränt dig i solen finns det flera saker du kan göra för att minska besvären.

Vissa läkemedel kan även göra att huden blir extra känslig i solen och något som MåBra tidigare har skrivit om och som du kan läsa här.

Så undviker du att bränna dig i solen

Solen gör att huden skapar D-vitamin och är något som är bra för hälsan vilket gör runt 15 till 20 minuter om dagen för en vuxen person att vistas i solen är bra. Men om vi är längre i solen finns risken att vi bränner oss. Det finns flera knep vi kan ta till för att undvika detta.

  • Anpassa soltiden efter din hudtyp. Ju känsligare du är för solen, desto mindre soltid.
  • Barn är känsligare för solen och bör inte vistas för länge.
  • Anpassa dig efter var du befinner dig och hur stark solen är.

Viktigt att tänka på också är att du inte får något extra skydd av att sola i solarium innan sommaren och att du inte bör göra detta innan du är 18 år eller om du är känslig för solen. Strålsäkerhetsmyndigheten avråder helt från att sola i solarium.

Måste jag söka vård om jag har bränt mig i solen?

De flesta gångerna går besvären över av sig själva efter att du har bränt dig. Om du skulle ha svåra soleksem kan du kontakta en vårdcentral. Du ska även kontakta dem ifall du får en kraftig brännskada med blåsor och om detta område är större än en handflata.

Foto: TT Källa: 1177

 

Läs mer:

Forskare: Det är bättre att sola UTAN solskydd

Appen som visar hur länge du kan sola utan att bränna dig 

Så solar du smart i vårsolen – expertens hudråd

Redaktionens tips