Här är världens lyckligaste länder 2019 – Sverige klättrar på listan

20 mar, 2019 
Lyckliga kvinnor
Svenskarna blir allt lyckligare – men vi har fortfarande en bit kvar till toppen. Lyckligast är finländarna, enligt årets upplaga av FN:s World Happiness Report.
Annons

Finland låg i topp redan förra året och grannländerna Danmark och Norge kommer på andra och tredje plats. Sverige ligger lite sämre till, men har avancerat uppåt. Förra året låg Sverige på nionde plats men i år tar vi sjunde plats på listan över världens lyckligaste länder.

FN:s lyckorapport publiceras i år för sjunde gången och i den rankas totalt 156 länder efter hur lyckliga ländernas befolkningar upplever sig vara. 2019 års rapport baseras på uppgifter och statistik från 2016 till 2018.

Rapporten mäter lyckan utifrån faktorer som ländernas BNP, sociala skyddsnät, förväntad frisk livslängd, frihet, generositet och frånvaro av korruption.

I år har man även lagt extra fokus på analys av vilken påverkan teknisk utveckling, sociala normer, konflikter och politiskt styre har.

Minst lyckliga är de som bor i Sydsudan, landet hamnar på sista och 156:e plats, tätt följt av Centralafrikanska republiken och Afghanistan.

Annons

Globalt sett blir vi dock allt olyckligare

Det finns dock ett stort MEN. Tar man med befolkningsökningen i beräkningen har vi blivit lite olyckligare, allihop. Man kan se en global trend av ökad oro, sorg och ilska – inte så konstigt med tanke på en del av de globala utmaningar och konflikter vi står inför. Störst är nedgången i Afrika och Asien.

– En viktig tankeställare till världens ledare, menar Jeffrey Sachs, direktör vid Sustainable Development Solutions Network, och lyfter även beroendeproblematiken som en bidragande anledning till minskat välmående. Och det är inte bara drog-, alkohol- och spelberoende han refererar till – utan även vårt ökande beroende av skärmar och sociala medier.

Världens 10 lyckligaste länder 2019

1. Finland

Recept.se Nyhetsbrev

2. Danmark

3. Norge

4. Island

5. Nederländerna

6. Schweiz

7. Sverige

8. Nya Zeeland

9. Kanada

10. Australien

Världens 10 minst lyckliga länder 2019

1. Sydsudan

2. Centralafrikanska Republiken

Annons

3. Afghanistan

4. Tanzania

5. Rwanda

6. Jemen

7. Malawi

8. Syrien

9. Botswana

10. Haiti

Källa: World Happiness Report

Bildkälla: TT

Läs mer:

6 vanor som befolkningen i världens lyckligaste länder har gemensamt

Lista: Här är de 30 mest hälsosamma länderna i världen

5 vanliga missar som gör det svårt att känna riktig lycka

Annons