Här är kattklippen som hjälper dig att stressa ner

Kattunge som sover

5 hälsofördelar för dig som har katt
Slå på ljud

Katter kan ge oss alla möjliga hälsofördelar. Förutom att de ger sällskap och att det är otroligt gosigt att klappa dem, finns det också forskning på hur katters spinnande ljud har särskilt positiva effekter för att minska stress.

Spinnandet har en frekvens på 25 svängningar per sekund, och precis som för katten själv, så lugnar ljudet oss och sänker nivåerna av stresshormoner i kroppen. Det kan i sin tur hjälpa vårt blodtryck att sjunka. Studier har visat att kattägare har hela 40 procent mindre risk för hjärt- kärlsjukdomar!

Kattklipp gör oss lugnare, gladare och piggare

Samtidigt visar andra studier att digitala kattklipp även kan bidra till att boosta våra energinivåer och öka känslan av lycka. (Japp, det funkar finfint med de vanliga på Youtube, med gulliga och roliga katter som hittar på bus och gör bort sig!)

Och kanske har vi aldrig behövt både se och höra katter så mycket som nu. Vår vardag präglas av ett allt snabbare livstempo och svenskarna beskrivs som mer stressade än någonsin. 

Avkopplande ”kattfulness” med goda hälsoeffekter

Därför har Arken Zoo, tillsammans med katterna Tusse, Mjau, Alice, Siri, Leia och Leeloo tagit fram sin egen tolkning av en avslappnande mindfulnessövning – ”kattfulness”, som kan hjälpa dig att komma ner i varv och hitta en mer harmonisk tillvaro under en intensiv och grå jobbhöst. 

– ”Kattfulness” är framtagen för att passa in i en fullspäckad vardag. Vi som jobbar nära djur dagligen får konstanta mikrodoser av goda hälsoeffekter, nu vill vi att fler ska få uppleva det fantastiska som djuren bidrar med, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Så har du ingen egen katt i närheten – kolla in det gulliga och avkopplande klippet här:

Källa: Journal of Vascular and Interventional Neurology, University of Indiana

Foto: TT

Läs mer:

Nytt vaccin ger hopp till alla kattallergiker

Lista: Här är de populäraste kattnamnen i Sverige

Utvald läsning