Här är hälsorönen som faktiskt ÄR vetenskapligt bevisade

Dessa livsmedel gör oss friskare.

I sociala medier florerar mängder av tips på hur olika livsmedel och tillskott kan göra oss starkare, friskare och smalare. Men hur vet man egentligen vad som stämmer?

Journalisten David McCandless på Information is Beautiful har gjort en sammanställning av hundratals hälsotillskott som sägs ha positiva effekter på vår hälsa. Som en guide i sociala medier-djungeln har han listat vilka tips som backas av forskning, och vilka som inte gör det.

Här är bara ett axplock av listan, för att se den i sin helhet tillsammans med länkar till vetenskapliga studier: klicka här!

Livsmedel och tillskott med vetenskapligt bevisad effekt:

Johannesört mot depression

Johannesört sägs vara bra när det kommer till att bota depression – och det verkar faktiskt stämma. Enligt forskare har örten till och med lika god effekt som konventionella mediciner.

Kaffe för hjärtat

Det finns många studier på att kaffe har positiv effekt när det kommer till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den optimala mängden per dag ska vara tre till fem koppar om dagen, enligt en metastudie som inkluderar 36 studier med totalt 1 279 804 testpersoner.

Pepparmyntsolja mot IBS

Pepparmyntsolja verkar muskelavslappnande vilket har visat sig ha goda effekter för människor med Irritable bowl syndrome, IBS. Oljan ska till och med vara mer effektiv än de flesta antispastiska läkemedel vid IBS, visar forskning.

Mattram mot migrän

Denna växt som tillhör familjen korgblommiga växter har god effekt vid migrän, visar forskning. Tillskottet minskar frekvensen av migränen med lite mer än en halv gång per månad.

Äggskal mot artos

Äggskalsmembran finns som kosttillskott mot ledvärk och artros. Det backas även av forskningen och effekten är minskad inflammation i lederna och en ökad cellproduktion.

D-vitamin för generellt välmående

I en metastudie som sammanställt 18 olika studier kunde man se att D-vitamin-tillskott faktiskt minskar dödligheten bland vuxna och äldre. Det finns också forskning som tyder på god effekt vid benskörhet och influensa.

Probiotika mot diarré

Probiotika har en skyddande effekt på tarmen och hjälper mot diarré.

Koffein för minnet

Ja, det är faktiskt sant att koffein har goda effekter på långtidsminnet. I alla fall när det kommer till att skapa befästa minnen.

Folsyra vid graviditet

Folsyra hjälper mot medfödda missbildningar hos fostret, men tidpunkten för kosttillskottet är viktigt – speciellt för att förebygga ryggmärgsbråck. De första tolv veckorna rekommenderas folsyra starkt just på grund av risken för ryggmärgsbråck, även om det är bra att fortsätta att äta det under hela graviditeten.

Läs mer:

Fortsätt fika! 6 anledningar att starta dagen med en kaffe

4 myter om fettförbränning – och vad som faktiskt fungerar om du vill gå ner i vikt

3 vanliga myter om chiafrön – är de verkligen så nyttiga egentligen?

Här är maten som sägs göra dig frisk – men som inte gör det