FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Här är dryckerna som skadar kvinnohjärtat (och läsk är INTE värst)

14 maj, 2020 
Kvinna som håller en fruktdryck med jordgubbar i sina händer
Kvinnor som dricker mycket läsk och andra sötade drycker löper en högre risk att drabbas av hjärtsjukdom. Det visar en ny studie. Men läsk är faktisk inte värst i ligan – de här ska du också se upp med!
Annons

Att läsk inte är bra för hälsan vet vi. Det finns en lång rad studier som visar att det skadar hälsan på många sätt. Nu visar ännu en studie att det även skadar hjärtat hos kvinnor.

Men man såg också att läsk inte är den enda sötade drycken som är onyttig. Det gäller även saft och sötade fruktdrycker, till exempel juice eller fruktdryck med tillsatt socker.

I den nya studien ingick 100 000 amerikanska kvinnor. Man jämförde dem som drack en sötad dryck eller mer per dag med kvinnor som drack mer måttligt av dem. Forskarna såg då att kvinnor som dricker mer än en läsk eller motsvarande mängd saft eller sötad fruktjuice om dagen, har en högre risk att få en hjärtsjukdom, till exempel stroke.

Juice kan också skada hjärtat

När det gäller läsk, har den som dricker mer än en läsk om dagen 23 procent högre risk för hjärtsjukdom än de som dricker läsk mer sällan. Bland annat drabbades de oftare av stroke men de fick även allvarligare former av hjärtsjukdom som oftare krävde operation.

Annons

Men det som kanske förvånande mest var att läsken inte var värst. Den värsta drycken för hjärtat var sötade fruktjuicer av olika slag. Den ökade risken för hjärtsjukdom hos kvinnor med 42 procent.

Tidigare har man sagt att juicedrycker är att föredra framför läsk eftersom de ger ett tillskott av fibrer och vitaminer. Men det tycks dock inte hjälpa hjärtat. Förklaringen är att alla sötade drycker i för stor mängd höjer nivåerna av glukos (socker) och insulin i blodet. Det i sin tur ökar aptiten – och risken för övervikt, höga kolesterolnivåer och diabetes typ 2. Allt detta är riskfaktorer för hjärtsjukdom.

De drycker man tittade på i studien var läsk, sötad dryck (till exempel saft) och sötade fruktdrycker av juicetyp. I den sistnämnda kategorin räknade man in all slags juice och fruktdrycker där man tillsatt socker i någon form.

Studien är publicerad i Journal of the American Heart Association.

Foto: TT

Läs mer: 

Därför är det dåligt för hjärtat att träna för mycket

Studie: Så kan en enda burk läsk påverka din hälsa

Kvinnor blir mer andfådda än män – och det kan skada hjärtat

Annons