HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Här är den bästa sovställningen – och så lyckas du sova rätt

09 apr, 2018 
AvNanna von Knorring
Att sova på rygg är den bästa sovställningen – så lär du dig
På mage, på rygg eller på någondera sida. Vilken ställning du sover i påverkar både din sömnkvalitet och din kropp. Forskning har kommit fram till vilken sovställning som är bäst – samt hur du vänjer kroppen att sova i den.
Annons

Vaknar du på morgonen med stel nacke och ont i axlarna? Eller sover du överlag dåligt? Värk och sömnproblem kan bero på många olika faktorer, men en bov kan vara din sovställning.

Ställningen vi sover i påverkar nämligen såväl sömnkvaliteten som vår kropp. Enligt flera studier är den bästa sovställningen att sova på rygg, trots att endast åtta procent av befolkningen uppskattas göra det.

Det som gör ställningen så bra är att den låter huvud, nacke och ryggrad ligga i en neutral ställning, något som kan vara särskilt fördelaktigt för personer om lider av värk. Dessutom minskar risken för halsbränna eftersom huvudet är högre upp än bröstkorgen.

Så lär du dig att sova på rygg

Om du, precis som många andra, sover på mage eller på sidan, men tror att du skulle ha nytta av att sova på rygg så går det faktiskt att lära sig att sova i en annan ställning. Enligt Shelby Harris, sömnmedicinsexpert och professor vid Albert Einstein College of Medicine, som Popular Science pratat med, finns det några knep att prova för att lyckas byta sovställning.

Annons

För att lära dig sova på rygg rekommenderar Shelby Harris att du placerar kuddar på båda sidor om kroppen och en under dina knän för att förhindra dig från att rulla runt. Ifall knepet inte fungerar kan du prova att sy fast en tennisboll i pyjamasen på den sida du oftast lägger dig på. När du vänder dig i sömnen kommer det kännas obekvämt och få dig att vända dig på rygg igen.

Sover du inte på rygg, men sover gott och har ingen värk? Då behöver du inte byta ställning. Trots att forskning utsett sovställningen till den bästa så är den inte till för alla. Att sova på rygg kan nämligen bland annat förvärra snarkningar och sömnapné.

Foto: IBL/Shutterstock

 

Läs också:

6 saker som garanterar bättre sömn

8 saker som händer i kroppen när du sover för lite

MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

Få bättre sömnkvalitet med vår unika sömnskola!

kurs-somn

Har du svårt att somna, sover du oroligt eller vaknar utan att känna dig utvilad? Med MåBra:s sömnskola kan du lösa problemen på egen hand – i ditt eget tempo!

Det nätbaserade programmet bygger på KBT, en vetenskapligt förankrad metod som är särskilt effektiv för att bryta osunda mönster och skapa nya vanor. Sömnskolan är upplagd som en kurs, där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här
Ej prenumerant: 445 kronor – läs mer och börja direkt här

Annons