Här är de trendigaste babynamnen just nu

Kungligheter, filmer, böcker och sångare – vi får inspiration till babynamn från en rad olika källor.

De populäraste namnen just nu är Alice, Lilly och Maja för flickor – och Oscar, Lucas och William för pojkar. Men utöver namnen som toppar namnlistorna finns en rad bubblare, babynamn som stiger snabbt i popularitet och som nyligen tagit sin in på topp-100-listan – ett tydligt tecken på att en ny namntrend är på gång.

Läs också: Så blir du bättre på att komma ihåg namn!

Bland flickorna kan vi se att tvåstaviga ”smeknamn” som startat som en kortare form av ett längre flicknamn är otroligt populära just nu, medan pojknamnen verkar ha hämtat sin inspiration från kungahus och populärkultur.

Här är 6 flicknamn som trendar just nu:

Cleo
Ett namn med grekiskt ursprung som kan betyda att kröna eller att tillbedja/hylla. Det kan också vara en kortform av namnen Cleopatra och Clotilde.

Adele
Den brittiska sångerskan har troligen varit inspirationen som fått detta namn att stiga i popularitet. Namnet är dock franskt från början och betyder ”den ädla”.

Penny
Kan medieprofilerna Calle och Anitha Schulman ha något med Penny-trenden att göra? De gav nämligen sin dotter detta namn redan 2011. Namnet är ursprungligen en kortform av Penelope. 

Mila
Skådespelerskan Mila Kunis kan eventuellt ha något att göra med trenden kring detta namn, som betyder ”gullig” eller ”rar” på serbiska, kroatiska, makedonska och bulgariska – och ”ord” på hebreiska. Det kan också användas som en kortform av namnen Ludmila och Emilia.

Hedda
Ett germanskt namn som betyder ”ung stridsmö” (det är tydligen någon sorts kvinnlig krigare). Den krigiska betydelsen till trots är det ett vackert namn som kan användas som en kortform av förnamnet Hedvig.

Alicia
Kan det vara vår svenska filmstjärna Alicia Vikander som ligger bakom trenden – eller är det mammorna som växte upp med filmen Clueless (där Alicia Silverstone spelade huvudrollen) som gett sina barn detta namn? Kanske har även Carolina Gynning (vars dotter fick namnet 2012) varit med och eldat på Alicia-trenden. Namnet har snabbt ökat i popularitet och har nu stigit från plats 22 till plats 6 på topplistan. Det är en spansk variant av namnet Alice (som har plats 1 på topplistan) och betyder ”ädel” och ”ljus”.

Bland flicknamnen som minskar i popularitet finner vi bland annat Mariam, Tindra, Elsa och Saga.

Här är 7 pojknamn som trendar just nu:

Frans
Kanske har fjolårets Melodifestivalvinnare gett namnet ett extra skjuts? Namnet är en tysk kortform av latinska Franciscus och italienska Fransesco, som betyder ”fransman”.

Nicolas
Prinsessan Madeleine skänkte lite kunglig glans över namnet, som har en lite mer internationell touch än svenska Niklas. Namnet är ursprungligen grekiskt (dock då med stavningen Nikolaos) och betyder ”seger åt folket”.

Thor
Ett fornnordiskt namn på åskguden Tor. Stavningen med Th kan möjligen kan ha fått en renässans efter Hollywoodfilmen med samma namn. 

Alexander
Även detta namn har kunglig inspiration, förra året gav prinsessan Sofia och prins Carl Philip sin förstfödde prins namnet Alexander. Namnet har grekiskt ursprung och betyder ”människornas försvarare”.

Noah
Ett bibliskt, hebreiskt namn (tänk Noaks ark) som betyder vila, tröst, kunglig och stjärna. Stavas ibland utan ”h” på slutet.

Mio
Kommer inspirationen från Mio min Mio – eller från möbelvaruhuset? Det betyder i alla fall ”min” på italienska och latin. På japanska är det ett kvinnligt namn som betyder vacker körsbärsblomma.

Milian
Förra året tog sig namnet in på topp-100-listan för första gången. Namnet började troligtvis som en kortform av namnet Maximilian, som betyder ”den störste”.

Bland pojknamnen som minskar i popularitet hittar vi bland annat Anton, Ture, Levi, Linus, Eddie, Algot, Axel, Vincent och Alex.

Här är de populäraste namnen 2016

Säger mamma fel namn?

Läs även: Här är de populäraste namnen 2016

 

 

Utvald läsning