HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Här är 5 duschmisstag som kan skada din hud

23 jul, 2021 
Kvinna som duschar.
Att duscha är en rutin som många andra, men visste du att vissa duschvanor faktiskt kan skada din hud? MåBra ger dig koll på vilka de är – vi kan garantera att du säkerligen har flera av dem.
Annons
6 misstag att undvika för en vacker hyBrand logo
6 misstag att undvika för en vacker hy
6 misstag att undvika för en vacker hyBrand logo
6 misstag att undvika för en vacker hy

Gillar du att duscha varmt och att skrubba din hud? Det är vi många som gör men faktum är att det kan skada huden. Torr, kliande hud och infektioner är några besvär du kan drabbas av om du duschar “fel”. Spana in hela listan.

1. Du har för varmt vatten

Har du torr och kliande hud? Det kan vara ett tecken på att du duschar för varmt. Ett sätt att se om du duschar för varmt är om det kommer ut stora mängder ånga. Du behöver dock inte ge upp de ångande duscharna helt. Testa att dra på duschen lite innan så att det blir varm vattenånga i badrummet. Gå sen in i duschen och dra ner värmen lite, på det sättet kan du njuta av värmen utan att irritera huden.

Annons

2. Du använder fel tvål

Antibakteriell tvål dödar mycket bakterier inklusive alla de bra bakterierna. Det kan göra att dåliga bakterier som är resistenta mot antibiotika kan ta sig in. Byt ut de hårda tvålarna som torkar ut huden mot mjuka tvålar med mycket olja.

3. Du skrubbar huden för mycket

Din kropp är fylld av goda bakterier som är viktiga för din huds hälsa. Om du skrubbar hela kroppen, även med en mild tvål, så skrubbar du bort dessa. Det enda stället du verkligen behöver skrubba är dina armhålor och ljumskar, såvida du har fått smuts på dig det vill säga. Om du skrubbar bort de goda bakterierna så skrubbar du också bort skyddet mot akne, eksem och gör din hud torr.

4. Du rengör inte din rakhyvel

Din rakhyvel är en grogrund för massor med bakterier. När du rakar dig så samlas bakterier från huden på rakhyveln som sedan växer i en mörk och fuktig dusch mellan användningarna. Det är därför viktigt att du sköljer din rakhyvel med kokhett vatten före varje användning. Om du skippar det här steget kan det leda till infektioner, speciellt om du råkar skära dig i samband med rakningen. Du bör också byta din rakhyvel eller ditt rakblad en gång i veckan.

5. Du skippar badtofflorna

Att hoppa över att ha på dig badtofflor i offentliga duschar är ett misstag. Duscharna är nämligen fyllda av bakterier och du kan dra på dig något mindre trevligt – nämligen fotvårtor.

Källa: Health

Foto: TT

Annons