SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Handen i kakburken? Därför äter vi onyttigare under corona

19 maj, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Kvinna äter onyttigt under coronapandemin
Allt är lite upp och ner just nu - även våra matvanor. Om du känner att onyttigt snacks har blivit en del av vardagen under corona så kan du ha drabbats av fenomenet "lonely mouth".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kommer du på dig själv med att stirra planlöst in i kylskåpet?

Inget där? Nehe, då tar vi en kik i skafferiet.

Att äta när du är uttråkad är inget ovanligt. Och efter några veckor med hemmajobb och mer tid inom hemmets fyra väggar så blir många just: uttråkade.

”Lonely mouth”

Vi är inte utsvultna, eller kanske ens hungriga, men ändå beter vi oss som en gul packman som åker runt i köket, redo att håva in vad vi kan hitta.

Många känsloäter

Psykologen Cortney Warren har en annan teori om varför många har hamnat utanför sina vanliga matvanor under coronapandemin. Hon menar att vi inte bara är uttråkade, utan också har börjat känsloäta för att dämpa vår oro kring viruset.

– När världen kämpar mot COVID-19-pandemin känner de flesta av oss alltmer stressade, vilket ofta leder till känslomässigt ätande, säger psykologen Cortney Warren till Psychology today.

Att ”känsloäta” innebär helt enkelt att dämpa andra typer av ångest-, oro- eller stresskänslor genom mat. Enligt Harvard Medical School ser man en skillnad mellan kvinnor och män när det kommer till känslomässigt ätande. Forskning visar att kvinnor oftare tar till mat för att dämpa andra känslor, medan män tar till alkohol eller cigaretter.

Annons

Om du upplever att ditt känsloätande inte är bra för dig ger psykologen Cortney Warren här sina bästa tips för att du ska få sundare matvanor under coronapandemin.

Psykologens tips för att minsta känsloätandet

1. Släpp in det sociala

– Många av oss är ganska isolerade från våra vanliga rutiner just nu, vi träffar inte lika många vänner eller kollegor som förut. Vi människor är sociala varelser, därför är det viktigt att hålla kontakten med vänner och familj, även om ni inte ses. Ställ dig frågan: Vem kan jag ringa idag som hjälper mig att hålla mig känslomässig positiv och glad?

2. Tillåt dig en nystart

Börja om på nytt, varje ögonblick, varje dag. Du kan alltid välja att äta annorlunda, även om du gjorde val som du inte var nöjd med igår eller imorse. Att klanka ner på dig själv gör ingen nytta. Uppmuntra dig själv att börja välja annorlunda, precis nu i denna sekund.

3. Möt dina känslor

– Bli mer medveten om dina känslor och låt dig känna dem utan att associera dem med mat. Ta dig tid varje dag att reflektera över hur du mår. Ställ dig själv frågor som: Hur mår du? När känner du dig mest stressad?

Källa: Huffington Post, Harvard medical school, Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

1 av 5 svenskar har farligt dåliga matvanor – 5 tips för att äta nyttigare!

Nyttig mat för hela veckan! 7 nya recept i veckomenyn

Nyttigt bananbröd utan socker och gluten – 5 recept

Annons