HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hälsogranskaren: Tranbär botar INTE urinvägsinfektioner

28 nov, 2018 
Tranbär mot urinvägsinfektioner?
Täta toabesök, sveda när du kissar och feber? Då kan du ha urinvägsinfektion. Sannolikheten är stor att du får det välmenta rådet att dricka tranbärsjuice. Men det hjälper inte. Vi förklarar vad du kan göra istället.
Annons

Urinvägsinfektioner orsakas av att bakterier tar sig upp i urinröret. Varje år drabbas cirka en halv miljon kvinnor i Sverige. Många drabbade – faktiskt hela 50 procent – får rådet att dricka tranbärsjuice. Ytterligare 21 procent uppmanas att testa tranbärspiller, enligt en undersökning RFSU har gjort. Tranbär sägs nämligen göra miljön i urinröret så sur att bakterien inte trivs där och dör.

Men om infektionen redan fått fäste räcker det inte med tranbär för att bota den, oavsett om det är med juice eller piller. Det visar många, välgjorda studier och därför rekommenderas inte tranbär som behandling av en befintlig infektion. Då krävs i regel antibiotika, speciellt om man har feber också.

Vanligt vatten kan hjälpa

Däremot finns det lite motstridiga bud när det gäller att förebygga urinvägsinfektion med tranbär. Vissa studier menar att det kan förebygga infektion, men inte hos alla. En grupp kvinnor som kanske kan ha nytta av tranbärsjuice är kvinnor som ofta får nya infektioner. Det är dock inte helt bevisat.

Annons

Har man enbart sveda och täta trängningar rekommenderas man att avvakta någon dag och testa att dricka mer vatten. I 30 procent av fallen självläker infektionen efter en vecka. Har man däremot sveda, trängningar OCH feber ska man söka vård.

När det gäller att förebygga nya urinvägsinfektioner verkar det hjälpa med vanligt vatten. Enligt en ny studie drabbades kvinnor inte av återkommande infektioner lika ofta om de drack något glas vatten mer än de brukar varje dag.

OBS! Det finns grupper som ska se upp med tranbärsjuice överhuvudtaget. Vissa känsliga magar kan regera på det sura i tranbären. De innehåller också mycket så kallade oxalater, som ökar risken för njursten. Man ska även undvika tranbär om man tar blodförtunnande medel som warfarin. Det ökar blödningsrisken.

Källor: Cochrane.org, RFSU, PubMed

 

Läs mer:

Hur ska jag förhindra urinvägsinfektion? Fem husmorsknep

Sätt stopp för inkontinens och urinläckage

Hjälp mot urinvägsbesvär och torra slemhinnor

 

Annons