Hallon kan ge vinterkräksjuka – återkallas

Det är frysta hallon av märket Ica Basic som nu återkallas, efter larm om att de kan innehålla norftoviruset – samma virus som orsakar vinterkräksjuka.

Det handlar om 500 grams-påsar med bäst före-datumet 19 juni 2019. De kan ha sålts efter 13 oktober och framåt.

Läs också: Hallon ökar din förbränning – så fungerar det!

”I nuläget vet vi inte vad som har orsakat det positiva provsvaret. Vi återkallar nu den aktuella produkten och utreder vad som kan vara den bakomliggande orsaken”, säger Ica Sveriges kvalitetschef Lena Sparring i ett pressmeddelande.

Enligt livsmedelsverket dör viruset om hallonen kokas i en minut. Ica ber kunder som köpt dessa hallon att återlämna varan i butik eller reklamera på deras hemsida.

Ica Basic frysta hallon.

Hepatit i hallon

2013 rapporterade vi om ett ökat antal fall av hepatit A, och smittan tros ha kommit från just frysta bär. Sedan dess rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man kokar alla frysta bär innan man äter dem.

Men att helt sluta köpa frysta bär är inget vi vill uppmuntra. Frysta bär, frukter och grönsaker innehåller nämligen ofta mer näringsämnen än deras färska motsvarigheter.

– Broccoli är ett jättebra exempel. Förutsatt att den är fryst i nyskördat tillstånd har den merparten av sina näringsämnen kvar, vilket en broccolibukett i butiken inte alltid har. Men frysmetoderna varierar mellan leverantörer, läs på förpackningen så ser du snabbt hur grönsakerna hanterats, tipsar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér.

Läs också: Frossa i frusna bär – därför är de nyttigare

Näringsmässigt så är frysta hallon jämförbara med färska, men ur prissynpunkt brukar frysdisken vara ett trevligare besök.

Foto: IBL

Utvald läsning