HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Håll dig produktiv på jobbet när du är trött – 11 knep

09 aug, 2017 
AvNanna von Knorring
Tillbaka på jobbet, men med en trött semesterhjärna? Här är knepen som hjälper dig hålla fokus och vara produktiv – hela arbetsdagen!
Annons

Vi är många som har svårt att anpassa oss till ett fullspäckat schema på kontoret efter en avkopplande semester. Tröttheten kan även komma smygande om nattsömnen blev kort, helgen var intensiv eller om veckan har varit lång.

Trötthet leder ofta till att produktiviteten haltar, men det finns knep för att kickstarta hjärnan och hitta fokus. Här listar vi 11 knep som hjälper dig att vara produktiv på jobbet.

1. Ha en flaska vatten på skrivbordet

Vi blir alla trötta om vi är uttorkade. Ett enkelt knep för att motverka det är att ha en flaska kallt vatten på skrivbordet för att kunna kickstarta hjärnan, kroppen och produktiviteten med jämna mellanrum.

2. Sträck på dig

Stretcha muskler, sträck på ryggen och dubbelkolla hållningen. Genom att stretcha musklerna förbättrar du blodcirkulationen i kroppen och syretillförseln till hjärnan, vilket hjälper dig att hålla dig fokuserad på ditt jobb.

3. Planera din dag

Dela upp dina uppgifter i mindre delar och beta av dem en efter en för att kunna fokusera på en sak i taget. Planera in fasta tidpunkter då du svarar på mejl så att du inte behöver avbryta andra uppgifter när ett mejl dyker upp i inkorgen.

Annons

Läs även: Ta en mikropaus – bli av med stress och värk

4. Ha en ”att göra” OCH en ”gjort”-lista

Förutom att ha en lista med dagens uppgifter att bocka av är det bra att ha en lista över de saker som du redan har bockat av. Att se den senare listan växa motiverar, ger perspektiv och fungerar som en positiv motpol till ”att göra”-listan.

5. Begränsa ditt koffeinintag

Koffein är bra för att kickstarta ditt fokus, men den efterföljande dippen kan få dig att känna dig ännu tröttare. Se till att begränsa ditt koffeinintag till en, max två koppar kaffe om dagen för att inte rubba din nattsömn.

6. Rör på dig i solen

Ta en kort promenad i rask takt under lunchen för att röra på kroppen och samtidigt få frisk luft, lite solljus och D-vitamin. Det kommer göra under för din produktivitet under eftermiddagen.

7. Ställ dig upp

Om du sitter flera timmar i sträck är det inte konstigt om du får dålig hållning och blir sömnig. Ställ dig upp med jämna mellanrum, antingen för att jobba stående om du har ett höj- och sänkbart skrivbord eller för att promenera några minuter inne på kontoret.

Annons

Läs även: Res dig upp på jobbet – och rasa i vikt!

8. Lyssna på musik

För många kan musik ha en positiv inverkan på produktiviteten. Bakgrundsljud som inte distraherar kan hjälpa dig att fokusera. Välj rätt musik för dig, prova dig fram om du är osäker på vilken typ av bakgrundsljud som fungerar bäst för dig. Vissa föredrar poplåtar med högt tempo, medan andra stimuleras av bakgrundsljud som liknar sorlet och klirret på ett fik.

9. Göm din mobil

Reflexen att plocka upp mobilen, slöscrolla på Instagram eller skicka iväg ett sms till en kompis kan vara svår att motstå. Stäng av onödiga notiser och kolla mobilen så få gånger som möjligt under dagen för att inte rubba ditt fokus.

10. Ät rätt för din kropp

Ge din kropp och hjärna tillräckligt vitaminer, mineraler och näringsämnen för att den ska orka hela dagen. Grönsaker, fisk, ägg, bär och frukt innehåller mycket nyttigheter. Ät en näringsrik frukost innan jobbet eller när du anländer till kontoret för att ge din kropp en bra start. Unna dig en bit mörk choklad då och då om du är sugen på något sött.

11. Håll det fint runt omkring dig

Ett snyggt, städat skrivbord får dig att trivas bättre och kan därför även få dig att vara mer produktiv. Unna dig några vackra snittblommor i en vas, torka av damm varje dag innan du går hem och förvara dina papper, pennor och prylar välorganiserade och enkelt tillgängliga.

Läs även: Rutiner för att bli en morgonmänniska

Inspiration: Career Girl Daily   Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons