FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Guide: Så väljer du rätt allergimedicin

31 mar, 2018 
Vilka läkemedel funkar bäst mot din allergi?
Rinnande näsa och kliande ögon? Eller svullen i luftvägarna och nässelutslag? Hur din allergi visar sig är grunden till vilken medicinering som är bäst för dig. Här är en guide som hjälper dig hitta rätt allergimedicin!
Annons

Allergi uppskattar man drabba en tredjedel av den svenska befolkningen och kan vara vanligare inom vissa befolkningsgrupper. Rinnande och kliande ögon och näsa, nässelutslag och trängda luftvägar är alla typiska symptom som påverkar vardagen och du kan känna dig trött. Men det finns hjälp att få! Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek delar här med sig av några tips.

Läs också: Pollenallergi: 7 tips för att klara dig genom säsongen

1. Uppsök vården för att reda ut vad du är allergisk mot

– Misstänker du att du lider av en allergi är det alltid en god idé att uppsöka vården för att utreda vad du faktiskt är allergisk mot. Du är självklart alltid välkommen till mina kollegor på apoteken för att diskutera dina symptom och testa något så länge. Det finns flera receptfria preparat att välja på och vad som passar just dig beror både på vad du är allergisk mot, hur pass känslig du är och hur ofta du tror dig exponeras för allergenet, säger Ynette Gustavsson.

Annons

2. Nässpray, ögondroppar eller tabletter?

– Min första fråga jag alltid ställer kunden efter att vi fastställt allergi och intensitet är: Vilka besvär lider du av? En del behöver inte känna av alla besvär allergin kan ge. För vissa är det endast en rinnande näsa som är problemet, medan det för andra kan uppkomma besvärliga nässelutslag eller trängda luftvägar, förklarar Ynette.

Läs också: Är du pollenallergisk eller bara lite vårförkyld? Experten förklarar

Hur pass påtagliga symptomen är är också viktigt att tänka på. Andningssvårigheter måste direkt behandlas och misstänks en anafylaktisk chock är akut sjukvård det enda alternativet, då adrenalin behövs injiceras. Men för oss som endast känner oss lite trötta och snuviga kan apotekens utbud av allergiprodukter vara tillräckligt!

  • Tabletter kommer behandla hela kroppen, både nässelutslag, rinnande näsa och kliande ögon. Förr kunde man bli trött av allergitabletter, men dagens receptfria allergitabletter är vidareutvecklade och har inte alls samma trötthetspåverkan.
  • Känner du att det endast är ögonen som besvärar dig? Då räcker ögondroppar gott och väl. Vad dock uppmärksam på att du känner av irritation i båda ögonen innan du behandlar med ögondroppar. Om endast ett öga är irriterat är det med största sannolikhet inte allergi som du lider av. Istället kan du ha fått in något i ögat som ligger och irriterar.
  • Rinner näsan? Lokal behandling med nässpray kan du både använda om du bara känner symptom i näsan, eller om du känner att du behöver komplettera din tablettbehandling. Tänk dock på att inte använda förkylningsnässpray, utan istället använda antihistamin eller kortison som nässpray. Förkylningsnässpray som kan användas vid icke-allergisk nästäppa är beroendeframkallande och får ej användas i mer än 10 dagar i följd.

3. När du behöver receptbelagda mediciner

– Det finns flera receptbelagda preparat, exempelvis kombinationsspray, kortisontabletter och vacciner. Vad som passar just dig kommer du och din läkare fram till beroende på hur svåra symptom du har och hur de ter sig. Tänk dock på att först vara noga med den receptfria behandlingen du hittills testat. Dosera rätt mängd kontinuerligt och slarva inte. Att vara följsam sin behandling är alltid a och o för ett positivt utfall, avslutar Ynette.

Läs också: Täppt? Det kan vara kvalsterallergi – så gör du en kvalster-detox!

Foto: IBL

Annons