Gubblukt och 5 andra udda kroppsfenomen vi drabbas av

Gubblukt och tredje ögonlock.

Kroppen är fantastisk. Och helt obegriplig. Varför får vi till exempel större fötter med åren, varför har vi ett tredje ögonlock och finns ”gubblukt” på riktigt? Här är 6 märkliga fakta om  din kropp!

1. Du kan få födelsemärken inne i ögonen

Om du brukar besöka optikern så vet du att de ibland tar bilder av hur dina ögon ser ut inuti. Detta görs för att se att kärlen ser normala ut och att man inte har begynnande problem med gula fläcken. Då kan man även upptäcka mörka fläckar inne i ögonen – oftast rör det sig om födelsemärken. De är vanliga och ofarliga. Men ibland kan man också få hudcancer i ögonen, så kallad ögonmelanom. Det är dock mycket ovanligt.

2. Tänderna vandrar och käken krymper

Tycker du plötsligt att det har blivit trängre eller glesare mellan tänderna, trots att du är vuxen? Lugn. Det är helt normalt. Dina tänder rör på sig hela livet. Dessutom krymper käken med åren och det är den kombinationen som gör att tänderna kan ändra utseende med åren. Blir det så trångt mellan tänderna att man får ont ska man söka hjälp hos sin tandläkare. Ett annat fenomen som kan inträffa när tänderna rör på sig är att man får glipor och luckor. Det gör att matrester lättare fastnar mellan tänderna.

3. Klitoris sitter inne i kroppen

Den lilla knoppen i underlivet är ett av de mest missförstådda organen i kroppen. Kanske för att stora delar – närmare bestämt två tredjedelar – av klitoris finns inuti kroppen och alltså inte syns. Med sina 8000 nervändar är det dock det känsligaste organet vi har. Det har faktiskt ingen annan funktion än att ge njutning och nöje, vilket gör klitoris helt unikt jämfört med andra organ. Det har nämligen ingen medicinsk uppgift alls.

4. Du har ett tredje ögonlock

Visste du att du har ett övre, ett undre och ännu ett ögonlock, nämligen den rosa lilla trekanten i inre ögonvrån? På medicinspråk heter den plica semilunaris. Den har numera mest till uppgift att hjälpa ögongloben att röra på sig och att underlätta för tårvätskan att flöda. Men ursprungligen var det faktiskt ett tredje ögonlock som hade till uppgift att fukta ögonen. Har du en hund eller katt, kan du titta på deras ögon när de somnar. De har nämligen kvar sitt tredje ögonlock, till skillnad mot oss.

5. Dina fötter blir större med åren

Jo, det stämmer faktiskt. Med åren kommer dina fötter att förändras och det beror på slitage och belastning. Ju mer vi går, desto mer sliter vi på ligament, leder och fettkudden under foten. Det göra att fotvalvet sjunker och foten plattas ut. Vid 70-års ålder kan du ha gått upp en skostorlek på grund av detta. Särskilt drabbade är personer med övervikt, diabetes och de som lider av kroniskt svullna fötter.

6. Du luktar annorlunda när du blir gammal

Hört talas om gubblukt? Det finns faktisk även en gumlukt – gamla människor luktar annorlunda än medelålders och unga människor. Det visar vetenskaplig forskning. Gamla människor luktar lite sött och mustigt och doften upplevs inte som obehaglig, bara annorlunda. Att kroppslukten ändras har ingenting med sämre hygien att göra. Istället handlar det om att vissa ämnen i vår kropp bryts ner med åren. Då bildas en biprodukt, 2-nonenal, och det är den som är orsaken till gubb- och gumlukt.

Vi börjar producera mer 2-nonenal redan i 40-årsåldern men halterna ökar snabbt med stigande ålder. Forskare menar att även den bakteriekultur som lever på vår hud ändras med åren och det kan bidra till en förändrad lukt.

Foto: TT

Läs mer: 

5 saker som får dig att nysa – även när du inte är förkyld

Visste du att du har en inbyggd våg? Här sitter den!

10 otroliga saker du inte visste om kroppen

 

Utvald läsning