Gravid – vilka ostar får man äta då?

När du är gravid är ostdisken inte lika rolig att besöka som annars. Men du behöver inte gå helt utan ost i nio månadet – vissa ostar är helt okej att äta!

Majoriteten av de ostar som vi finner i butik är pastöriserade, det vill säga gjorda på pastöriserad mjölk. Det innebär att alla bakterier som kan kan finnas i mjölken har dött under uppvärmning. Men det finns också en uppsjö av ostar som kan bli farliga för dig som är gravid.

Opastöriserade ostar, exempelvis mögelost, kittost, färskost och fetaost kan innehålla listeriabakterier. Bakterien är ganska ovanlig, men det är onödigt att riskera att bli sjuk!

Ostar som du kan äta när du är gravid:

  1. Hårdost, går bra att äta både pastöriserat och opastöriserat. Bland dessa finner du: grevé, herrgård, parmesan, gruyére, appenzeller och emmentaler.
  2. Smältos och annan bredbar ost i tub eller plastask.
  3. Fetaost från pastöriserad mjölk.
  4. Mozarella, nyförpackad.
  5. Ricotta, nyförpackad.
  6. Halloumi, nyförpackad.

Är du helt såld på mögelost? Lugn, du kan pastörisera den själv. Så länge du hettar upp osten tills det bubblar är det fritt fram, vilket gäller alla opastöriserade ostar. Varför inte göra en god ädelostsås till middagen? Eller kanske en gratäng?

Läs även: 5 härliga anledningar till att äta mer ost

Källa: Livsmedelsverket och Råd&Rön

Av Bella Beiron

 

Utvald läsning