SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Gravid som äldre? 3 fördelar med att skaffa barn senare i livet

15 okt, 2019 
AvMalin Ny
Allt fler väntar med att skaffa barn.
Allt fler väntar med att skaffa barn, och enligt forskning kan vi både leva längre och bli bättre föräldrar av att bli gravida senare i livet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Svenska förstföderskor blir allt äldre. Under 2000-talet har både mammors och pappors medelålder ökat med ungefär ett år enligt statistik från SCB, och det gäller även om vi tittar på det första barnets födelse eller på alla män och kvinnor som får barn. Under 2018 var medelåldern för kvinnor som fick sitt första barn 29,4 år. 2017 föddes dessutom 69 barn av mödrar som var 49 år eller äldre, vilket kan jämföras med 22 stycken sju år tidigare.

– Jag upplever att allt fler skaffar barn när de blir äldre och att det har ökat explosionsartat. Idag kan vi ju hjälpa till med en graviditet på ett helt annat sätt, säger Hannah Gerner, barnmorska och sjuksköterska.

Enligt henne finns det flera anledningar till att många väntar med att skaffa barn. De medicintekniska förutsättningarna har förbättrats mycket på senare år. Till exempel kan ofrivilligt barnlösa ta del av både hormonbehandlingar och IVF (provrörsbefruktning) idag. Kvinnor har också fler möjligheter och det är många som vill hinna med mycket innan de blir gravida.

Annons

– Jag tror att det bara kommer att bli fler och fler äldre mammor eftersom det är många som vill plugga, ha bra ekonomi, boende, fast jobb och partner först.

Att bli gravid som äldre är förknippat med en hel del risker, det går inte att komma ifrån. Bland annat ökar risken för missfall, högt blodtryck, moderkaksavlossning, för tidig födsel, utdragna förlossningar och kejsarsnitt när du passerat 40 år. Kromosomförändringar och medfödda missbildningar är en annan risk med att bli gravid som äldre.

– Om du är äldre och gravid kommer du därför övervakas striktare och få gå på fler kontroller, säger Hannah Gerner.

Trots det finns det också en hel del fördelar enligt forskning. Här är tre hälsovinster med att få barn senare i livet!

Du får bättre minne och kognitiv förmåga

En studie har visat att mamman kan gynnas av att föda barn efter att hon har fyllt 35. I den har forskarna studerat 830 kvinnor i klimakteriet, och resultatet visar att kvinnor som födde barn efter 35 års ålder hade bättre kognitiv förmåga och verbalt minne.

Annons

Du lever längre

En amerikansk studie, publicerad i American journal of public health, kom fram till att kvinnor som är över 25 år när de får sitt första barn löper elva procent större chans att leva till 90 års ålder, jämfört med kvinnor som är under 25 år när de blir mammor. Studien visar också att chansen till ett långt liv är större för de kvinnor som har två till fyra barn, jämfört med dem som bara har ett.

Du kan bli en bättre förälder

I en dansk studie med nära 5000 mödrar kunde man se att äldre mammor hade en vänligare ton till sina barn och att de sällan skrek eller använde hård bestraffning mot dem. I studien tittade man på barnens beteende vid åldern 7, 11 och 15. Man kunde se en skillnad mellan barnen vid de två första kontrollerna och att de barn med en äldre mamma hade lättare att föra sig i sociala sammanhang och löpte mindre risk för psykisk ohälsa. Skillnaden kunde dock inte märkas av när barnet hade fyllt 15 år.

Källor: Attvaramamma, Vi föräldrar

Foto: TT

Läs mer:

Barn till äldre föräldrar uppför sig bättre

Ny studie: Äldre mammor skriker mindre på sina barn

Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Annons