HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Gravid: Det här kan du äta på julbordet!

16 dec, 2016 
Bella Beiron
gravid
Gravid och orolig för vad du kan och inte kan äta på julbordet? Här hittar du facit!
Annons

Mycket av maten på det traditionella julbordet är eller innehåller antingen fisk eller kött. Är man gravid börjar genast varningsklockorna att ringa. Vad sjutton kan jag äta?

Som tur är finns det ingen större anledning att stressa upp sig. Gravida kan faktiskt äta det mesta på julbordet: julskinka, inlagd sill, lutfisk och andra varma rätter. Men det finns vissa delikatesser som man bör vara lite extra uppmärksam på!

Bra julmat för gravida:

Hälsosamt med kål

Kål ger en bra blandning av fibrer, vitaminer och mineraler! Bäst är om man blanda flera olika sorter, till exempel grönkål, brysselkål och rödkål!

Recept: Brysselkålssallad med apelsin, äpple och honungsrostade valnötter

Inlagd sill och lax

Inlagd sill och lax är en bra källa till omega-3 och d-vitamin. Ägg innehåller också d-vitaminer och viktiga mineraler – ett bra komplement till alla som inte gillar fisk.

Läs också: Gravid – vilka fiskar får man äta?

Annons

Citrus och nötter

Spara lite plats för en apelsin och några nötter. Då får man i sig både c-vittamin och hälsosamma fetter.

Julmaten som gravida ska vara extra uppmärksamma på:

Vakuumförpackad fisk

Håll koll på datumet! Det är extra viktigt för vakuumförpackad rökt och gravad fisk! Ligger förpackningen längre än en vecka i kylskåpet är det risk att det bildas farliga bakterier (listeria).

Vill du veta mer, läs: Nytt larm: Gravida varnas för listeria

Charkprodukter

Samma bakterie återkommer i charkprodukter. Vill man äta chark ska det skäras upp precis innan servering. Vill man äta torkat, kallrökt och gravat kött, som parmaskinka och salami, är tipset att frysa köttet i tre dagar innan servering. När man fryser köttet dör eventuella parasiter som toxoplasma.

Läs även: Gravid – vilken mat kan man äta?

Opastöriserad och pastöriseras ost

Undvik både opastöriserad och pastöriserad kitt- och mögelost, eftersom att de kan innehålla bakterien listeria. Vill man äta mögelost ska den hettas upp först, till exempel i en sås eller i ugn.

Annons

Hårdost, tubost och färskost går bra att äta som de är!

Läs mer: Gravid – vilka ostar får man äta?

Patéer och röror

Återigen, håll koll på datumet. Precis som vakuumförpackad fisk kan kalla röror och patéer också innehålla listeria. Som gravid ska man aldrig låta patéer och röror stå i kylskåpet för länge, eller ligga varmt under en längre tid.

Akta dig för strömmingen

Strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken innehåller höga halter dioxin och PCB – vilket gravida ska undvika!

Läs också: Gravid – vilka fiskar får man äta?

Källa: Livsmedelsverket och 1177.se

Annons