Gravid? Då ska du hålla igen på lakrits

Lakrits ska undvikas om du är gravid

Att för mycket lakrits kan höja blodtrycket hos vuxna känner många nog redan till. Men nu visar ny forskning att det även kan påverka fostrets hjärna. I en finsk långtidsstudie såg man att de gravida kvinnor som åt mest lakrits (motsvarande 250 gram i veckan) oftare födde barn med lägre IQ. Barnen hade också en tredubblad risk att drabbas av ADHD. De flickor som hade fötts av storkonsumenter av lakrits hamnade dessutom i puberteten tidigare än andra flickor.

Orsaken är att lakrits innehåller ämnet glycyrrhizin som kan höja nivån av stresshormonet kortisol. Och höga kortisolnivåer kan påverka fostrets neurologiska utveckling.

I Finland har man nu tagit med lakrits på listan över livsmedel gravida ska hålla igen på. Detta eftersom man inte kunna hitta en säker nedre gräns för hur mycket lakrits det är säkert att äta som gravid. Forskarna vet inte heller om fostret är särskilt känsligt för glycyrrhizin under en viss period av sin utveckling. Därför uppmanar man blivande mammor att undvika, eller åtminstone begränsa, lakritsätande under graviditeten.

Studien är publicerad i februarinumret av American Journal of Epidemiology.

Foto: Thinkstock

 

Ät nötter som gravid och minska risken för allergi hos bebisen

Ät nötter som gravid

Läs också: Ät nötter som gravid och minska risken för allergi hos bebisen