HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Gör 2018 till ditt bästa år – med ett positivt nyårslöfte

27 dec, 2017 
Årets nyårslöfte borde vara att sluta "sluta" och börja "börja", menar psykologiexperter. Men en ny undersökning visar att vi är bättre på att avlägga löften som innebär att vi ska sluta eller dra ner på något.
Annons

Mer än hälften av svenskarna kommer att avlägga ett nyårslöfte som innebär att man ska sluta med något eller dra ner på något – och de flesta vet med sig att det blir mer och mer så med åldern.

Som yngre är vi bättre på löften som innebär att vi ska börja med något nytt eller utmana oss själva eller lägga till saker i livet – och det är löften som kommer göra det kommande året lyckligare, enligt experter.

Läs också: 3 nyårslöften du faktiskt kommer vilja hålla

Det visar en studie från Canon, gjord av undersökningsföretaget OnePoll.

– Upplevelser är bland det mest värdefulla vi har som människor. Med den här studien vill vi få människor att reflektera och kanske avge ett nyårslöfte som handlar om att resa mer eller pröva något nytt, istället för att exempelvis gå ner i vikt, säger Helen Iwefors Häggblom, Kommunikationschef på Canon Svenska AB.

I Norden vill de flesta av oss gå ner i vikt under det nya året, tätt följt av det besläktade ”sluta äta onyttigt”. Men det finns också positiva löften på listan, som att lära sig något nytt eller vara mer i naturen.

Annons

Och medan norrmän också vill börja gå och lägga sig tidigare, danskar ta upp kontakten med gamla vänner och finländare spendera mindre pengar, så vill svenskar ha nyårslöften som skapar nya minnen, något som forskaren Simone Schnall menar är det bästa sättet att bli lycklig:

Läs också: 10 nyårslöften du kommer ÄLSKA att hålla 

– Forskningen visar att i det långa loppet så blir människor lyckligare av minnesvärda händelser som konserter, resor eller semestrar, snarare än materiella ting. Att minnas de där speciella stunderna hjälper dig återskapa en positiv känsla och förlänger den positiva effekten, säger Simone Schnall, forskare inom psykologi och beteendevetenskap vid universitetet i Cambridge.

 

De populäraste nyårslöftena i Sverige enligt studien:

  1. Gå ner i vikt (44 %)
  2. Sluta äta ohälsosam mat (19,5 %)
  3. Lära sig något nytt (16,5 %)
  4. Besöka ett nytt land (15 %)
  5. Vara mer ute i naturen (14 %)

5 tips på bra nyårslöften enligt Simone Schnall:

  • Uppleva något nytt.
  • Komma ut ur din ”comfort zone”.
  • Lära dig ett nytt hantverk.
  • Vara mer ute inaturen.
  • Spendera mer tid med någon du tycker om.

Läs också: Test: Hur bra klarar du ditt nyårslöfte?

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes bland 11 000 vuxna i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Nederländerna, Finland, Norge, Danmark och Sverige. Undersökningen genomfördes mellan 23:e augusti och 7 september 2017. Onepoll är medlemmar i undersökningsföretagens globala organisation ESOMAR och anlitar medlemmar från Materials Research Society.

Foto: IBL

Annons