Ge barnen nötter tidigt – det kan skydda mot allergi

Jordnötsallergi är en av de mest livshotande allergierna, och en som skrämmer föräldrar allra mest. Tidigare har rekommendationerna varit att vänta tills barn är ett år gamla innan man introducerar nötter, i tron att det skulle motverka allergi. Ny forskning visar dock att detta inte stämmer.

”Även om du själv är allergisk gäller samma råd för ditt barn som för övriga barn: det är bra att introducera alla livsmedelsgrupper under barnets första levnadsår,” står det på Livsmedelsverket.

Läs också: Ät nötter som gravid och minska allergirisken för din bebis

För några år sedan visade australisk forskning att små mängder nötter till barn som har stor risk för nötallergi faktiskt kunde minska risken att allergi utvecklades. Efter det började bland annat Australien och USA rekommendera en tidig nötintroduktion för små barn. I Sverige däremot har vi varit mer försiktiga.

Nu har de australiska forskarna följt upp studien, och resultatet visar att majoriteten av barnen fortfarande var allergifria även efter fyra år.

I den gamla studien fick en grupp barn genomgå en 18 månader lång behandling med nötter. Då blev 80 procent allergifria. Och idag kan alltså fortfarande 70 procent av barnen äta jordnötter. Dock rör sig uppföljningen om en mindre grupp om 48 barn.

Läs också: Vilken nöt är nyttigast? Experten listar sina favoriter!

– Resultaten tyder på att vår behandling är effektiv för att få till stånd en tolerans (mot nötter), upp till fyra år efter avslutad behandling och att behandlingen är säker, säger Mimi Tang, forskare vid Melbourne’s Murdoch Childrens Research Institute, till AFP.

Tänk dock på att små barn kan sätta hela nötter i halsen!

Källa: Dagens Medicin, Livsmedelsverket   Foto: IBL

 

Forskning: Nötter minskar risken för sjukdomar

Nyttiga nötter!

Läs också: Forskning: Nötter minskar risken för sjukdomar

 

Utvald läsning