HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Fryser crèmen på huden och blir man beroende av Lypsyl? Hudläkaren svarar

09 feb, 2021 
Bekymrad kvinna känner på sin torra kind
Får man köldskador om man tvättar ansiktet på morgonen när man ska ut i kylan? Hudläkaren reder ut några vanliga myter om vinterhuden.
Annons
Så skyddar du din hud i vinterkylanBrand logo
Så skyddar du din hud i vinterkylan

Det finns många myter om huden och hur man bäst tar hand om den i minusgrader. Och vissa myter kan i värsta fall skada den, om man väljer att tro på dem. Ett exempel är myten att man inte ska smörja in läpparna eftersom man då kan bli ”lypsylberoende”.

– Det stämmer inte att ju mer man smörjer läpparna, desto mer måste man fortsätta smörja in dem. Det är en myt att det inte är bra att smörja läpparna, säger hudläkaren Marta Laskowski, som tillsammans med kollegan Lykke Barck driver Hudläkarpodden.

”Lypsylberoendet” kan vara kontaktallergi

Uppfattningen att läpparna blir torrare ju mer smörj de får förväxlas ofta med andra saker:

– Ibland kan man reagera på ämnen i ett cerat, till exempel doftämen, och det kan ge en kontaktallergi. Ju mer man smörjer, desto värre blir allergin.

Det finns inga beroendeframkallande ämnen i läppcerat, men att ständigt använda cerat kan bli en inövad vana.

– Ibland kan detta späs på av att man har en ovana att slicka sig om läpparna, vilket gör läpparna torra. Detta ska man försöka bryta.

Annons

Det betyder alltså inte att man blivit beroende av cerat, utan att man reagerar på innehållet i det.

– Mitt råd är att köpa ett oparfymerat cerat på apotek, säger Marta Laskowski.

En annan myt är att man ska låta bli att tvätta ansiktet på morgonen om man ska vara ute i kallt väder. Detta för att inte tvätta bort hudens naturliga fetter.

– Det är inte farligt att tvätta ansiktet på morgonen innan man går ut. Däremot ska man alltid återfukta huden direkt efter tvätt. Ju snabbare efter tvätt du gör det, desto bättre eftersom huden är som mest mottaglig då.

Nej, din crème kan inte frysa fast på huden

Myten om att inte tvätta ansiktet kan delvis bero på myten att vatten i en ansiktscrème riskerar att frysa på huden när det är minusgrader. Det sägs öka risken för köldskador. Men huden, precis som resten av kroppen, strävar efter att hålla en jämn temperatur runt 37 grader. För att något ska kunna frysa på den krävs betydligt lägre temperatur än så.

– Det stämmer alltså inte att man ska låta bli att smörja in sig för att en ansiktscrème riskerar att frysa på huden, säger Marta Laskowski.

Låter man bli att smörja in sig innan man går ut i kylan finns det istället en risk att huden blir så torr att den får små sprickor och bli narig. Då läcker ännu mer fukt ut genom sprickorna. När hudens barriär är skadad kan dessutom smuts och mikroorganismer lättare ta sig in och skapa oreda.

Foto: TT

Annons