Så vet du om du är frisk från coronaviruset

Kvinna med munskydd under coronautbrottet.

Har du varit hemma och sjuk – i dagar, eller kanske i veckor, så kanske du känner dig rastlös efter ett tag. Men du bör ta det lugnt.

Hur länge är man sjuk i coronaviruset, covid-19?

Enligt Folkhälsomyndigheten ska du stanna hemma från jobb och skola om du har förkylningssymtom – och hålla dig hemma tills du är frisk. Detta för att skydda äldre personer och de som redan är sjuka och har nedsatt immunförsvar.

MåBra har tidigare skrivit om att man inte vet hur många som tillfrisknat från covid-19 i Sverige, eftersom Folkhälsomyndigheten inte för någon statistik på detta.

Men om man är drabbad av coronaviruset, hur länge är man sjuk egentligen?

De flesta som haft lindriga symtom på covid-19, som till exempel hosta, snuva eller andningsbesvär är oftast friska igen efter drygt två veckor. För de mer allvarligt sjuka tar det lite längre tid – mellan tre och sex veckor, uppger Folkhälsomyndigheten.

Hur vet jag om jag är frisk från corona?

Och frågan är också: När är man frisk från coronavirus och hur vet man det?

Tidigare genomförde man tester för att se om personer hade tillfrisknat eller inte, för att friskförklara dem – men enligt nya riktlinjer räcker det med att en person varit symtomfri i två dygn.

Du bör alltså vänta minst 48 timmar efter att du blivit frisk innan vardagslivet kan fortsätta igen med jobb eller skola.

– Alla som inte avlider i covid-19 tillfrisknar, det finns hittills inga rapporter om kroniska tillstånd efter genomgången sjukdom, har Sara Rörbecker, pressekreterare vid Folkhälsomyndigheten, tidigare sagt till MåBra.

Det är alltså upp till var och en att avgöra om man känner sig frisk. Så länge du har små symtom, såsom förkylning, räknas du alltså fortfarande som sjuk.

– Det är ett stort ansvar att själv avgöra om man är frisk eller inte. Jag hade hellre velat ta prov som visat att jag inte har viruset längre, säger Gustav Sternå, som tidigare varit smittad, till Expressen.

Av Johan Söderlund
Foto: TT

LÄS MER:

Nya rön: Din blodgrupp kan göra dig känsligare för coronaviruset

Coronaviruset: Här gör du testet som visar om du kan vara drabbad

Smittskyddsexperten: Lite vetenskap bakom åtgärderna mot corona

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här