Från graviditet till förlossning – så mycket påverkas av dina gener

Graviditet och ärftlighet.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Alla graviditeter är olika och hur du upplever din egen graviditet kan skilja sig rätt mycket från din egen mammas eller din systers upplevelse. Trots det styr våra gener en hel del över hur vår graviditet och förlossning kommer att bli.

– Det finns vissa faktorer som är ärftliga, bland annat risken för havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och tvillinggraviditet, säger Sophia Brismar Wendel, förlossningsläkare på Danderyds sjukhus.

Här är åtta saker att ha koll på som kan gå i arv från din mamma till dig när du är gravid!

Havandeskapsförgiftning

Mammor, döttrar och systrar till kvinnor som har haft svår havandeskapsförgiftning löper 2-5 gånger större risk att utveckla havandeskapsförgiftning än andra. Döttrar till mammor som har haft eklampsi (kramper) har också 6–7 gånger högre risk för att få eklampsi än genomsnittet.

Graviditetsillamående

Om din mamma eller syster mådde illa på morgonen under sina graviditeter finns det en risk att du också kommer att göra det. Studier har visat att det finns starka genetiska kopplingar till att må illa under graviditeten och särskilt om det är allvarligt illamående.

Graviditetsdiabetes

Om man har föräldrar eller syskon med diabetes ökar risken för att man ska drabbas av graviditetsdiabetes. Det går dock att förebygga i vissa fall med hjälp av hälsosam mat och att träna lagom mycket under graviditeten.

Tvillinggraviditet

Benägenheten att få tvillingar går i arv och då främst tvåäggstvillingar. Det som räknas gå i arv är kvinnans förmåga att släppa två ägg istället för ett vid ägglossning. En man som är tvåäggstvilling kan självklart inte påverka sin partner att släppa två ägg, men kan däremot ge sina barn den ärftligheten och hans dotter kan till exempel få anlaget för att få tvåäggstvillingar.

Bristningar

Hur stora bristningar du får i samband med förlossningen kan till viss del vara ärftligt om du har liknande kroppsbyggnad som din mamma. Om du till exempel är liten med smal kroppsbyggnad löper du en något större risk att drabbas av stora bristningar.

Sätesbjudning

Enligt en norsk studie är det dubbelt så troligt att du kommer att föda i säte om du eller pappan till barnet föddes i säte. Forskarna kom fram till slutsatsen genom att undersöka norska födelsejournaler mellan 1967 och 2004, cirka 2 200 000 bebisar, och kom även fram till att det är något mer troligt att barnet kommer att födas i säte om pappan gjorde det som barn.

Kejsarsnitt

Om din mamma genomgick kejsarsnitt på grund av att för trångt bäcken (bäckenförträngning), finns det en risk att du också får föda med kejsarsnitt.

Föda för tidigt

Ett par studier har visat att det till viss del är ärftligt att föda för tidigt och att kvinnor som själva föddes för tidigt är i riskzonen att också göra det när de är gravida.

Källor: Sophia Brismar Wendel (förlossningsläkare på Danderys sjukhus), Whattoexpect.com

Foto: TT

Läs mer:

Allt du undrar om sex efter graviditeten – barnmorskan svarar

5 saker du kan göra för att minska illamåendet under en graviditet

Prinsessan Madeleine: ”Graviditeten kom som en chock!”

Redaktionens tips
Dela på: