SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Framtidens diet är anpassad efter dina gener

27 apr, 2017 
Framtidens diet anpassad efter dina gener.
Tänk om ett enkelt test kunde berätta för dig vad du borde äta mer och mindre av för att må så bra som möjligt. I framtiden kan det bli verklighet, berättar forskarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Idag lever vi efter allmänna kostråd, som att dra ner på snabba kolhydrater, äta ”rätt” fett och välja ekologisk mat. Och GI, LCHF, Medelhavsdieten och 5:2 är bara några i en uppsjö av olika dieter som vi testar oss fram med för att hitta dieten som passar just mig.

Men i framtiden kan valet av diet bli betydligt enklare.

Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet, tror att nutrigenetik har en stark framtid hos en hälsomedveten befolkning.

– Så småningom kan det bli möjligt att karaktärisera vissa genetiska drag som påverkar hur individer reagerar på olika typer av kost. Då kan vi kanske säga att vissa bör äta mer fett och andra mer kolhydrater till exempel, säger hon till Forskning.se.

Läs också: Har du genen som leder till övervikt?

Eftersom ämnet är komplext tror hon att det kan ta omkring tio år att komma dit. Man måste även ta hänsyn till hur kost påverkar olika sjukdomar.

Annons

– Man kanske kommer fram till att en viss kost kan sänka risken att en viss individ utvecklar typ-2 diabetes, men den kosten kanske inte alls är bra för att motverka hjärt-/kärlsjukdom eller cancer, säger Marju Orho-Melander.

Tarmfloran spelar viktig roll

Hon är själv involverad i en studie där man har hittat en gen som gör att man har mindre risk att utveckla diabetes typ 2 om man äter mycket fett, men har man en annan gen minskar istället diabetesrisken om man äter mycket kolhydrater.

– Tyvärr räcker det här inte för att ge individuella kostråd till människor som är oroliga för att utveckla typ-2 diabetes. Det vi hittade handlade bara om EN gen, och idag känner vi till över hundra gener som har kopplingar till typ-2 diabetes. Det behövs betydligt mer forskning.

Även vår tarmflora kan vara en del i att utveckla individuella kostråd i framtiden. Bakterierna i tarmen har stor inverkan på hur resten av kroppen mår och fungerar.

Annons

Läs också: Livsstil avgör hur länge du lever – inte generna

– Tarmfloran är till exempel central för ämnesomsättningen och viktig för immunförsvaret. Tarmbakterierna producerar också viktiga vitaminer, säger Marju Orho-Melander.

Tarmfloran är väldigt känslig för vad vi äter, och olika personers tarm kan reagera helt olika på samma mat. Därför skulle individuella kostråd baserade på tarmfloran kunna ge många en bättre maghälsa.

Forskning pågår nu

Mer forskning på ämnet pågår redan nu – i Malmö pågår ”Malmö Offspring Study”, där forskarna studerar deltagarnas tarmflora och kost, samt hur generna påverkar.

– Det senare är mindre studerat, men mycket viktigt. Vi behöver förstå samspelet mellan gener, diet och tarmflora. Vi behöver också förstå hur den kunskapen kan användas i sjukdomsprevention, men även för att behandla vissa sjukdomar som till exempel typ-2 diabetes, säger Marju Orho-Melander.

Annons

Läs också: Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt

Tills det att de individuella kostråden blir verklighet får vi fortsätta att följa Livsmedelsverkets rekommenadationer, och hitta en kost där vi får i oss alla näringsämnen vi behöver utan att överdriva energiintaget – och försöka äta så att vi mår bra.

Källa: Forskning.se, Livsmedelsverket

Foto: Thinkstock

 

Därför smakar koriander som tvål – för vissa av oss

Smakar koriander tvål?

Läs också: Därför smakar koriander som tvål – för vissa av oss

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons