SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Så väntas människan se ut i framtiden: Större ögon och utan lilltår

26 jul, 2021 
AvJohanna Bengtsson
framtiden människa om 1000 år
Över 2 meter långa, men med svagare skelett och mindre hjärna. Det är framtidsutsikterna för oss människor. Såhär kommer vi att se ut om 1000 år och framåt, enligt forskarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Världen förändras ständigt runt omkring oss. Smarta telefoner, självkörande bilar och nya effektiva mediciner utvecklas ständigt. Så även vi människor!

Det är lätt att tro att vi fungerar och ser ut som vi alltid har gjort, men för varje generation som går utvecklas vi och förändras.

Så ser framtidens människa ut

Antropologen John Hawks menar att vår biologiska utveckling idag går 100 gånger snabbare än för cirka 4 miljoner år sedan. Det var då vi först reste oss från alla fyra och började gå på två ben. Det skriver tidskriften Illustrerad vetenskap.

I en djupgående artikel om människans utveckling listar Illustrerad vetenskap framtidsmänniskans möjliga karaktärsdrag.

Såhär kommer vi troligtvis att se ut i framtiden:

Annons

Mindre hjärna

Under tiotusentals år har vår mänskliga hjärna blivit så effektiv att den har lyckats krympa med 15 procent, utan att vi för den saken har blivit osmartare.

Lägre kroppstemperatur

I västvärlden har den normala kroppstemperaturen fallit med 0,3 grader per hundrade år. Vi har inte längre behov att en hög kroppstemperatur för att ta död på infektioner som enbart fanns förr i tiden.

Större ögon

Studier visar att män är sexuellt attraherade av kvinnor med stora ögon och pupiller, vilket gör att det är dessa individer som har störst chans att bli gravida och föra karaktärsdraget vidare i generationer.

Svagare skelett

I mikroskop går det att se att vårt skelett är betydligt mer skört idag, än för hundratusentals år sedan. Då behövde vi ett starkt skelett i vår tuffa jakt på mat. Idag behöver vi en bil som kör oss till affären.

Lägre IQ

Den genomsnittliga IQ-nivån har blivit lägre i de skandinaviska länderna. Det menar evolutionspsykologen Satoshi Kanazawa på London School of Economics and Political Science. I en studie kom han fram till att varje gång en kvinna ökar sin IQ med 15 poäng minskar sannolikheten att hon ska få några barn med 25 procent. Vad det hela beror på låter vi vara osagt, men om det stämmer så lär en låg IQ-nivå följa med från generation till generation in i framtiden.

Annons

Sakna olika kroppsdelar

Flera forskare pratar om att de kroppsdelar som vi idag ser som ”överflödiga” med tiden kommer att försvinna från vår kropp. Blindtarmen, lilltån och visdomständerna är sådana exempel.

Framtidens människa
Stora rådjursögon, stora pupiller och lägre kroppstemperatur – så lyder framtidsutsikterna. Bilden är framtagen och skapad av tidskriften Illustrerad Vetenskap.

Människan om bara 1000 år

Tidningarna Business Insider och Tech Insider har också tagit reda på vad studier och forskare tror om framtidsmänniskan. Om 1000 år väntas vi människor till exempel att bli över två meter långa. Sådana tendenser syns redan nu i världen då vi idag är betydligt längre än förut.

Människan spås i framtiden även ta betydligt större hjälp av robotar och maskiner än vad vi gör idag. Främst för att kunna förbättra vår syn, hörsel och hälsa. Hörapparater som kan spela in alla ljud runtomkring dig och agera inbyggd telefon kommer att bli vardag, menar forskarna.

Se videon som blickar in i framtiden

Tech Insider har satt ihop en tidsresa 1000 år framåt i tiden, som går att se på bara två minuter. Klippet har setts av nära 24 miljoner människor. Du är med andra ord inte ensam om att vara nyfiken (eller oroad) för människans utveckling.

Se framtidsvideon här nedan:

Källa: Illustrerad vetenskap, Tech Insider, Business Insider, Svenska Yle

Foto: TT, Illustrerad Vetenskap

Annons