Frågan du borde ställa till dina barn varje dag

Ordet ”curling” har fått en ny betydelse på senare år – som inte har med sporten att göra.

Bilden av föräldraskap har förändrats även den, utöver att vi har blivit mer jämställda som föräldrar. Mamma ringer och bokar klipptid åt 14-åringen, när Ipaden slängts i golvet så den gått sönder köper pappa en ny till nioåringen, och första bostaden fixar päronen genom att ta nya lån på huset.

Förutom att vi skämmer bort våra barn något fruktansvärt – inte bara med prylar, utan även med hjälp, och kommentarer som ”du kan göra precis vad du vill” – så uppfostrar vi individer som har VÄLDIGT svårt att ta bakslag och kritik, skriver Lifehackers föräldraredaktör, Michelle Woo, i en artikel.

Läs också: 10 kroppspositiva saker alla borde lära sina barn

Detta är något man börjat märka av på olika läroverk i USA. Eleverna kan vara hur duktiga som helst på pappret – men visar sig snart ha stora problem att hantera misslyckande. Som att de inte får bo i önskat rum på college, eller får något annat än högsta betyg i en kurs.

Problemet har till och med lett till att en skola, Smith College, har startat en kurs i misslyckande.

Men bara för att rapporter berättar att curlande, trofé- och medaljförbud i fotbollsturneringar och helikopterföräldrar kan skada barnen på lång sikt innebär det inte att det är lätt för alla päron att sluta.

Istället kanske lösningen är en annan: Att ändra bilden av vad misslyckande innebär.

Läs också: Så hjälper du ditt barn att lära sig mer

 

Måste våga prova

Sara Blakely, miljardär och grundare av underklädesföretaget Spanx, fick som barn en fråga av sin pappa varje kväll: ”Vad har du misslyckats med i dag?”.

Det kanske låter elakt, som att man antar att ens barn har gjort något fel – men det är just den inställningen som behöver förändras. Att misslyckas innebär att man har vågat prova. Och att våga prova saker får oss att utvecklas som människor.

De gånger Sara svarade att hon inte hade misslyckats med något möttes hon av besvikelse från fadern.

”Han omdefinierade misslyckande för mig och min bror. Det är att inte försöka som är det riktiga misslyckandet, det handlar inte om resultatet. Det tvingade mig att från en ung ålder pusha mig själv längre och längre från min trygghetszon”, säger Sara Blakely i en tv-intervju i ABC News.

Läs också: 7 enkla föräldratips som ökar ditt barns självkänsla

Räkna inte med att det blir lätt att ta den här diskussionen med dina barn till en början – du kan behöva dela med dig av många av dina egna misslyckanden innan du får barnen att våga testa. Men det kan vara värt besväret.

 

Läs också: 6 vanor föräldrar till framgångsrika barn har gemensamt

 

Utvald läsning