Fråga till psykologen: "Är jag farligt stressad?"

Stressen kan bli för mycket.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga: Jag har svårt att somna ibland för att jag ligger och grubblar på allt jag ska hinna med. Det känns som om huvudet går på högvarv på något sätt.

Tankarna snurrar och jag kan inte få stopp på dem. Ibland vill jag börja sparka på folk som går för långsamt. Är så rädd för att bli utmattad! Snälla, svara något lugnande.

Pernilla

 

Svar: Det är lite svårt att svara något lugnande. Stressproblematik och utmattningsreaktioner är ganska vanliga och där ingår ofta de symtom du beskriver. Det går inte att veta utifrån den information du ger huruvida du riskerar att bli utmattad eller inte. Men känner du själv oro så bör du utforska det mer.

Stress blir farligt först när vi lider brist på återhämtning. Kroppen behöver en bra balans mellan de båda systemen för att må bra. Att vrida och vända sig i sängen med tankar som bråkar har nästan alla problem med, mellan varven. Att känna sig uppvarvad och bli frustrerad bland långsamma människor eller i köer och trafik kan de flesta också känna igen, mellan varven.

Men om det här är något som är väldigt utmärkande och händer i stort sett varje dag lyser varningslampan. Då behöver du ta signalerna på allvar.

Om jag vore du skulle jag ta kontakt med min vårdcentral och be om remiss till psykolog. Hen kan hjälpa dig att kartlägga hur problemen ser ut och vilka insatser som krävs för att du ska må bättre. För nära utmattning eller inte – det är ju inte så roligt att ha det så här alltför ofta i livet. Och det går att göra något åt det!

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

 

Vad är stress – och när blir det farligt för oss?

Psykologen Anna Bennich Karlstedt förklarar stressens inverkan på kroppen.

Se filmen här

 

 

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor läs mer och börja direkt här!

 

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet. Och missa inte vår kurs Stressa ner – lev mer

Vänd trenden på mabra.com/stress!

Redaktionens tips
Dela på: