Fråga till psykologen: "Är jag farligt stressad?"

Stressen kan bli för mycket.

Fråga: Jag har svårt att somna ibland för att jag ligger och grubblar på allt jag ska hinna med. Det känns som om huvudet går på högvarv på något sätt.

Tankarna snurrar och jag kan inte få stopp på dem. Ibland vill jag börja sparka på folk som går för långsamt. Är så rädd för att bli utmattad! Snälla, svara något lugnande.

Pernilla

Svar: Det är lite svårt att svara något lugnande. Stressproblematik och utmattningsreaktioner är ganska vanliga och där ingår ofta de symtom du beskriver. Det går inte att veta utifrån den information du ger huruvida du riskerar att bli utmattad eller inte. Men känner du själv oro så bör du utforska det mer.

Stress blir farligt först när vi lider brist på återhämtning. Kroppen behöver en bra balans mellan de båda systemen för att må bra. Att vrida och vända sig i sängen med tankar som bråkar har nästan alla problem med, mellan varven. Att känna sig uppvarvad och bli frustrerad bland långsamma människor eller i köer och trafik kan de flesta också känna igen, mellan varven.

Men om det här är något som är väldigt utmärkande och händer i stort sett varje dag lyser varningslampan. Då behöver du ta signalerna på allvar.

Om jag vore du skulle jag ta kontakt med min vårdcentral och be om remiss till psykolog. Hen kan hjälpa dig att kartlägga hur problemen ser ut och vilka insatser som krävs för att du ska må bättre. För nära utmattning eller inte – det är ju inte så roligt att ha det så här alltför ofta i livet. Och det går att göra något åt det!

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Vad är stress – och när blir det farligt för oss?

Psykologen Anna Bennich Karlstedt förklarar stressens inverkan på kroppen.

Se filmen här

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet.

Vänd trenden på mabra.com/stress!

Utvald läsning