Första fallet av coronaviruset i Sverige

Corona viruset har nått Sverige.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det fruktade coronoaviruset finns nu i Sverige, skriver Aftonbladet.

En kvinna i Jönköping har bekräftats vara smittad. Enligt Folkhälsoinstitutet var det väntat att även Sverige skulle drabbas av enstaka fall, förr eller senare.

– Det ingick i våra bedömningar att det skulle kunna hända, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.

Den drabbade kvinnan har besökt Wuhan-området. Hon ska ha uppvisat symptom efter att hon kommit hem den 24 januari. Hon insjuknade i hosta efter några dagar, och kontaktade då själv vården. Hon hålls nu isolerad på infektionskliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Man arbetar med att kartlägga eventuella kontakter som kvinnan kan ha haft efter att hon kom till Sverige.

Enligt Folkhälsomyndigheten är kvinnan inte allvarligt sjuk.

Presskonferens om coronaviruset

Under en presskonferens på länssjukhuset svarade representanter från sjukvården och Folkhälsomyndigheten på frågor kring patientens insjuknande och smittorisken. Den coronasmittade kvinnan ska ha undvikit social kontakt, vilket gör risken för smittspridning mycket liten. Man betonade dock vikten av en kontrollerad vårdkedja, som börjar med att patienten söker vård via telefon för att hanteras på ett sätt som säkerställer att vårdpersonal och omgivning undviker smitta. I detta fall ska detta ha skett på ett föredömligt sätt.

Här kan du se presskonferensen i sin helhet

 

Risken för smittspridning är låg

Hälso- och sjukvården har enligt Folkhälsomyndigheten goda rutiner för att ta hand om drabbade.

Att vi nu har ett fall av coronaviruset i Sverige betyder inte att vi har en smittspridning och behöver oroa oss i nuläget:

– Risken för smittspridning bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder, säger Karin Tegmark Wisell.

Hittills har 213 människor dött av smittan och 9 777 är bekräftat smittade. 171 personer har friskförklarats. Alla personer som har varit i områden där smitta konstaterats och som upplever förkylningssymtom uppmanas kontakta vården. De ska inte söka vård utan ringa först, för att undvika ytterligare utbrott.

 

Det här är coronaviruset:

  • Vanligaste symptomen vid coronaviruset är att man har luftvägssymtom, feber och hosta. Inkubationstiden för viruset är 2–14 dagar.
  • Det finns ett stort antal virus som tillhör coronavirusfamiljen, de flesta återfinns hos olika djurarter. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor. De mest kända coronavirusen kallas SARS och MERS.
  • Förutom SARS och MERS-coronavirus som kan orsaka svår nedre luftvägsinfektion med komplikationer i flera organ, bland annat njursvikt, så ger infektion med övriga coronavirus milda förkylningssymptom, hosta, halsont och feber. I undantagsfall kan dock allvarligare sjukdomsförlopp med lunginflammation inträffa även för dessa coronavirus, men då framförallt hos de med hjärt-lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller hög ålder.

Foto: TT

Läs mer: 

Coronaviruset: Allt du behöver veta – och om risken att drabbas i Sverige

Coronaviruset: WHO utlyser internationellt nödläge

Person smittad i Finland – här kan du följa coronavirusets framfart

Hur farligt är coronaviruset egentligen? MåBra reder ut

 

Redaktionens tips
Dela på: