FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Förskolebarn ska övervakas med digitala armband

05 aug, 2019 
Dagisbarn digitala armband.
Efter ett antal uppmärksammade fall av både rymmande och borttappade förskolebarn testats nu ett digitalt armband för att hålla koll på och kunna lokalisera små barn. En pilotprojekt inleds i höst på en förskola i Norrköping.
Annons

Att ett barn kommer bort är varje förälders mardröm. Och kanske ännu värre är det om det händer på någon annans vakt.

Våra barn tillbringar en stor del av sina dagar på förskolan, och att både barn och föräldrar ska känna sig trygga med omvårdnaden är viktigt. Dessvärre händer det ibland att rutiner brister – eller att barn helt enkelt lyckas rymma.

Bara i år har minst fyra barn rapporterats försvunna från förskoleverksamhet. I mars rymde två fyraåringar från en förskola i Luleå, i maj återfanns en femårig flicka vid en trafikerad väg utanför förskolans område i Malmö och en 1,5-åring glömdes kvar ensam i över en timme i en lekpark i Stockholm i maj.

Övervakningen testas på förskola i Norrköping

Nu testas ett nytt hjälpmedel för att hålla koll på barnen och öka säkerheten i förskolan – digitala armband. Konceptet ska provas på mellan 12 och 15 barn på en kommunal förskola i Norrköping. Exakt vilken förskola det gäller vill man ännu inte gå ut med.

Annons

Tekniken har inte tidigare provats på någon förskola i Sverige och om det lanseras bredare återstår att se efter projektets slut i december.

Om något av barnen går utanför ett ”tekniskt staket”, ett digitalt inringat område runt förskolan, kommer det att pipa till i ett system hos personalen.

– Man kommer veta att alla är innanför eller att någon är utanför förskolans område. Det är för att hjälpa pedagogerna så att alla är säkra, säger Johan Högne, digitaliseringsredaktör i Norrköpings kommun, till Norrköpings Tidningar.

Om systemet även kommer att kunna användas vid utflykter är oklart, likaså vad armbanden eventuellt skulle kunna användas till i övrigt.

Kan bryta mot GDPR

Av integritetsskäl kommer armbanden inte vara kopplade till enskilda barn utan vara försedda med nummer. Enligt Johan Högne och utbildningsdirektör Sofie Lindén har processen granskats och GDPR-säkrats för den här enheten. Johan Strand, jurist vid Datainspektionen, säger dock till tidningen att den digitala övervakningen ändå kan bryta mot dataskyddsförordningen, i vilken barn och unga har ett särskilt skydd och att projektets teknik och juridiska förutsättningar måste analyseras. 

Bildkälla: TT

Läs mer:

Jobbigt att lämna på förskolan? Barnpsykologens bästa tips

Livsmedelsverket: Skippa sockret på förskolan

9 svenska kändisar som rutit ifrån mot mammaskammandet

Annons