HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Förskola har infört förbud mot krigslekar och låtsasvapen

12 jan, 2018 
AvSanna Hallert
Att barn gör lek av otäcka ämnen som krig och vapen är ett ämne som berör. Nu har en svensk förskola infört nolltolerans mot barnens våldsamma lekar och byggandet av låtsaspistoler.
Annons

Mer harmoniska barn och trevligare stämning om barnen förbjuds att leka vissa lekar? Ja, om du frågar personalen på en förskola i Västsverige som nyligen införde nolltolerans mot krigslekar och bygge av leksaksvapen.

Vi märkte att de äldre barnen lekte det mycket och det fanns barn som inte var med i leken som blev illa berörda och det var små barn som lärde sig av de äldre att göra likadant, säger Susanne Elveroth Aronsson, förskollärare vid Västanvinden, till P4 Halland som rapporterat om händelsen.

Läs också: Psykologen: Barn behöver färre aktiviteter – och mer fritid!

Förskolan hade diskuterat krigslekarna en längre tid, men när personalen märkte att barnen lekte tv-spel med 18-årsgräns infördes nolltolerans.

– Det byggs vapen och man skjuter, låtsas dö och då pratade vi om att det finns barn här som faktiskt varit med om det på riktigt och det var då vi tog ställning.

Det är inte att helt okontroversiellt beslut, något förskolan är medveten om.

Annons

Läs också: Därför ska du låta dina barn leka med maten

– Det finns för- och nackdelar med leken. Om du har varit med om något jobbigt kan du behöva leka det för att bearbeta det och det måste vi vara uppmärksamma på. Men vi upplevde det mest om en destruktiv lek som inte var rolig.

Fördelarna har dock varit övervägande. Trots att förbudet infördes för bara några veckor sedan upplever personalen på förskolan ett mer harmoniskt klimat och lekmiljö – och att barnen leker mer konstruktiva lekar.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons