Forskning visar: Ett aktivt sexliv kan minska vardagsstressen

Ett aktivt sexliv kan göra dig mer glad

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

De flesta av oss blir stressade någon gång då och då och vi påverkas alla olika beroende på händelse och situation. Det kan till exempel handla om ”små” saker som har inverkan på oss i vardagen, som att springa till bussen, leta efter nycklarna eller bara att komma ihåg vad som står på inköpslistan du glömde hemma.

Du kan också känna dig stressad eller illa till mods på grund av att du till exempel upplever press från din omgivning. Ja, stress kan helt enkelt visa sig i alla möjliga former och kan till och med byggas upp undermedvetet i kroppen av sådant som du inte kan påverka eller styra över.

Det är viktigt att veta när det är dags att varva ner

Oavsett vad du känner dig stressad över så är det viktigt att tänka på att ta det lugnt ibland och tillåta dig själv att ta tiden till att varva ner när kroppen behöver det. Stress kan nämligen påverka kroppen negativt på många olika sätt, till exempel så kan kortisolnivåerna i kroppen stiga till onormala värden som ett resultat av stressen. Men det finns också ett par saker du kan göra för att stoppa känslan när den tränger sig på.

Förutom att ta det lugnt, vila, lära dig att prioritera och säga nej så är det även bevisat att sexuella och intima upplevelser kan hjälpa till att minska stressen i vardagen. Ja, tror det eller ej men det är faktiskt sant!

Sex kan göra en person lycklig(are)

Forskning visar nämligen att sexuella eller intima upplevelser mellan två personer, kan påverka kroppen positivt på mer än ett sätt. Den sexuella akten kan göra så att kroppen utsöndrar olika hormoner som oxytocin och endorfiner som bidrar till ett lyckorus i kroppen. Men inte nog med det, sexuella situationer kan även bidra till att kortisolnivåerna i kroppen, hos både män och kvinnor, går tillbaka till det normala igen tack vare just sexet. De sänkta kortisolnivåerna bidrar till att dämpa känslan av stress i kroppen.

Så, nästa gång du känner dig stressad över både små och stora saker i livet kanske du ska pausa vardagen för ett besök i sängkammaren. För vem vet, kanske gör det att du slappnar av och känner dig lyckligare om ån bara för stunden? Oavsett kan det i vilket fall vara värt ett försök, eller vad tycker du?

Källa: Medical News Today, Pshycosomatic Medicine  Foto: TT

Läs mer:

Så får ni fart på ett sexliv som tappat gnistan

Så snackar vi bättre om sex – RFSU:s nya film inspirerar

Stressexperten: Vi behöver en minisemester – varje dag

Redaktionens tips
Dela på: