SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Forskning: Så vet du om en person i din närhet är deprimerad

28 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Psykisk ohälsa syns oftast inte utanpå. Men om du granskar vilka ordval en person väljer, kan du upptäcka om hen är deprimerad, menar forskare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

300 miljoner människor över hela världen lever med depression, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

Forskare har länge försökt att fastställa förhållandet mellan depression och språket som den drabbade väljer att uttrycka sig på. Med hjälp av ny teknik har en studie, publicerad i Clinical Psychological Science, nu kommit fram till en hel del intressanta ordval som kan hjälpa till att förutsäga om en person lider av depression.

Forskarna använde automatiserade, datordrivna textanalysmetoder för att gå igenom stora mängder inlägg i 63 internetforum med fler än 6400 medlemmar. De undersökte bland annat ord, fraser, meningslängd och grammatiska mönster.

Deprimerade är mer självupptagna

Inte helt överraskande kunde man se att de som var deprimerade oftare använde negativa ord som: ledsen, ensam eller oduglig. Men det som forskarna tyckte var mest intressant är användningen av pronomen. De med depressionssymtom använder betydligt mer första person singelpronomen som ”mig”, ”mig själv” och ”jag” och betydligt färre andra och tredje person pronomen som ”de”, ”dem” eller ”hon”.

Annons

– Detta mönster av pronomenanvändning antyder att personer med depression är mer fokuserade på sig själva och mindre kopplade till andra. Detta är faktiskt mer tillförlitligt för att identifiera depression än negativa ordval, säger Mohammed Al-Mosaiwi, en av forskarna bakom studien, till The Conversation.

Det som dock förblir oklart är om människor som är mer fokuserade på sig själva tenderar att få en depression, eller om depression vänder en persons fokus in mot sig själva.

Svartvit syn på världen

Mohammed Al-Mosaiwi anser dock att pronomen inte är den viktigaste ledtråden när man använder språk för att bedöma depression. Långt bättre indikatorer, säger han, är förekomsten av ”absolutistiska ord” i en persons tal eller skrift, ord som till exempel ”alltid”, ”ständigt” och ”helt.” En överanvändning av dessa ord tenderar att indikera att någon har en ”svartvit syn på världen”, säger Al-Mosaiwi.

Annons

I en av analyserna av inlägg på internetforumen såg forskarna att ”absolutistiska ord” var 50 procent vanligare på ångest- och depressionforum och 80 procent vanligare på forum för personer med självmordstankar.

– Att förstå depressionens språk kan hjälpa oss att förstå hur de med symtom för depression tänker, säger Al-Mosaiwi.

Självklart kan olika sorters människor använda ett språk förknippat med depression utan att vara deprimerade. Men mer forskning på ämnet kan förhoppningsvis ge ännu fler tips på hur du kan upptäcka om en person lider av depression. Här listar vi fler tecken och symtom på depression som du kan hålla utkik efter om du misstänker att en närstående är drabbad.

Vanliga tecken på depression

  • låg självkänsla.
  • känsla av hopplöshet.
  • orkeslöshet.
  • koncentrationssvårigheter.
  • ångest, irritation eller ilska.
  • kroppsliga besvär.
  • självmordstankar.
  • besvär med magen.
  • huvudvärk.
  • värk i axlarna, nacken eller ryggen.
  • tappat matlusten, eller äter och dricker alldeles för mycket.
  • tappat sexlusten.
  • sömnsvårigheter, svårt att somna, vaknar flera gånger under natten, eller sover alldeles för länge.

Källa: 1177.se, Aftonbladet.se, WHO Foto: TT

Läs mer: 

6 knep för att klara träningen under en depression

Därför blir fler kvinnor än män deprimerade

Deprimerad eller ledsen? Lär dig förstå den viktiga skillnaden

Annons