HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Forskning: Kvinnor som ammat löper minskad risk för stroke

24 sep, 2018 
Att amma ger mamman minskad risk för stroke.
Att kunna amma sina barn kan ge mammor tydliga hälsofördelar, visar nu ännu en studie. Inte bara ger det minskad risk för hjärt-kärlsjukdom – utan även minskad risk för stroke.
Annons

Amningens vara eller icke vara tycks vara ett ständigt aktuellt ämne. Är det en hälsofara för barnet att välja bort amningen? Amma på offentlig plats eller inte? Kan mjölkersättning funka lika bra som äkta bröstmjölk? Blir anknytningen sämre om barnet inte får amma? Etcetera.

Du kanske tycker att svaren är självklara – men det tycker även den som säger raka motsatsen. Och även forskningen på området är motstridig.

En ny studie visar nu att kvinnor som ammat löper mindre risk att få stroke senare i livet än de som inte gjort det, med en skillnad på hela 23 procent.

Är mammor som ammar sundare?

Studien är en observationsstudie på ca 80 000 amerikanska kvinnor, och även om siffrorna talar sitt tydliga språk kan forskarna inte säga varför det ser ut så här.

– Man kan spekulera i att det är andra faktorer än amningen, att amningen är en markör för att man kanske lever lite sundare. Rör på sig mer, kollar sitt blodtryck oftare, säger Erik Lundström, som är överläkare i neurologi och universitetslektor i Uppsala, till Vetenskapsradion.

Annons

Det kan också vara hormoner som ligger bakom. Man vet sedan tidigare studier att amning minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, och det kan ligga en koppling mellan det och den minskade stroke-risken, menar Erik Lundström.

Kvinnorna som framförallt gynnas av studieresultaten är kvinnor som har gått igenom klimakteriet och tidigare i livet ammat minst ett barn i minst sex månader.

Högt BMI ökar risken

I studien kunde forskarna även se att de kvinnor som haft en eller flera strokes oftare hade ett högre BMI samt var rökare – vilket är klassiska riskmarkörer för just stroke.

Vad kan man göra för att minska risken för stroke då?

Ja, alla kan trots allt inte amma – något som även gäller kvinnor som fött barn. Det bästa rådet för att minska risken är att motionera regelbundet, inte röka, äta hälsosamt och ha koll på blodtrycket.

Foto: IBL  Källa: Vetenskapsradion, American Heart Association

Läs mer:

Kan jag dricka alkohol fast jag ammar?

Ammade dottern på catwalken – nu hyllas modellen

 Amning: Mammor upplever bristande stöd från vården

 

Annons