Forskning: Din blodgrupp kan öka risken för propp

Kvinna håller händerna för sitt hjärta

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Personer som har blodgrupp A och B har en högre risk att drabbas av blodproppar, jämfört med personer som har blodgrupp O. Det visar ny forskning som presenterades av AHA, American Heart Association, nyligen. Även risken för vissa hjärtsjukdomar är högre hos dem med blodgrupp A och B. Tidigare forskning har visat att personer med blodgrupperna A, B och AB oftare drabbas av hjärtinfarkt under perioder då luftföroreningar är höga.

Kan sätta in förebyggande åtgärder

I den nya studien har man följt 400 000 personer. Forskarna såg att de med blodgrupp A och B hade 8 procent högre risk för hjärtinfarkt och 10 procent högre risk för hjärtdöd, jämfört med de som har blodgrupp O. Men den stora skillnaden såg man när det gäller blodproppar. Där var risken 51 procent högre för allvarliga proppar i benen. Propparna kan lossna och vandra till lungorna, där de kan bli livshotande. En tröst för den som har blodgrupp A och B är dock att man har 3 procent lägre risk att få högt blodtryck, jämfört med blodgrupp O. I studien tittade man inte på personer med blodgrupp AB eftersom det är så pass få och urvalet därför hade blivit begränsat.

– De nya fynden kan leda till en mer individualiserad behandling. Läkare kan enkelt ta reda på en patients blodgrupp och vidta förebyggande åtgärder mot hjärt-kärlsjukdom, säger forskaren och studiens ledare Hilde Groot vid universitetet i Groeningen i Nederländerna, till Health Day.

En fördel att känna till sin blodgrupp

Varför vissa blodgrupper har en högre risk för hjärt-kärlsjukdom vet man inte. Däremot kan det vara en fördel att känna till riskökningen om man har blodgrupp A och B. På så sätt kan man själv ligga steget före och välja en livsstil som är bra för hjärtat. Framförallt är det viktigt att äta nyttigt, hålla vikten och röra på sig regelbundet. Man bör också hålla koll på sitt blodtryck och sina blodfetter.

Forskarna menar också att det kan vara bra att känna till den ökade risken för blodpropp, särskilt om man opereras eller blir sängliggande i längre perioder. Det i sig ökar nämligen också propprisken.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Så förebygger du blodproppar

Blodpropp – 10 saker som ökar risken

Din blodgrupp kan skydda mot vinterkräksjukan

Mer innehåll från MåBra
Dela på: