SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Forskning: Våra arbetsdagar borde inte vara längre än 3 timmar

29 sep, 2017 
AvNanna von Knorring
Hur många timmar jobbar du varje dag? Trots att de flesta har en arbetsdag på cirka åtta timmar så visar en ny studie att vi egentligen jobbar ynka två timmar och 53 minuter om dagen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad gör vi då om vi bara jobbar knappa tre timmar, men är på kontoret åtta? Enligt studien går den resterande arbetsdagen åt till att läsa nyheter, socialisera med våra kolleger, surfa på sociala medier samt till att äta, röka och till och med till att söka efter ett nytt jobb.

Det är en brittisk undersökning, som 1989 brittiska kontorsarbetare deltog i under år 2016, som har kommit fram till resultatet – och övrig forskning går på samma linje som studien. Våra hjärnor kan nämligen inte koncentrera sig mer än några timmar åt gången, menar psykologer.

Läs också: Forskare: Kortare arbetstid ger bättre sömn 

Vissa studier menar att vi endast kan koncentrera oss i 20 minuter på en uppgift innan vi behöver en mindre paus. Vi är helt enkelt inte gjorda för åtta timmars arbetsdagar på kontor och arbetsdagar på fem eller sex timmar kan vara ett bättre alternativ för vår hälsa, visar studier.

Annons

Enligt K. Anders Ericsson, forskare i psykologi och erkänd för sin forskning kring prestation, börjar prestationen sjunka under slutet av arbetsdagen.

– Om du pushar människor långt över den tid som de allra högst kan koncentrera sig, så är det mycket troligt att de utvecklar dåliga vanor, säger K. Anders Ericsson till Business Insider.

Läs också: Forskare: Kortare arbetstid ger bättre sömn 

Dessa dåliga vanor kan enligt honom spilla över på de timmar som en person arbetar produktivt. Exempelvis, om en person spenderar mycket tid i sociala medier under eftermiddagen, så är ribban för att göra det nästa morgon lägre.

I Sverige har sex timmars arbetsdagar provats inom kommunal äldreomsorg i Göteborg mellan februari 2015 och januari 2017. De anställda fick gå ner i tid, från åtta till sex timmar, men behålla full lön. Resultatet? Effektivare arbete, bättre arbetsmiljö och bättre hälsa bland personalen. Dock fick 17 nya personer anställas, något som höjde kostnaderna rejält.

Annons

Läs också: Tidsforskaren: Inför två timmars arbetsdag

Trots det återstår hälsofördelarna med kortare arbetstid: lugnare och mindre stressade arbetstagare, högre produktivitet och bättre hälsa och mående.

– Arbetsgivare kan få ut betydligt mer ur sina anställda om de bara jobbar 50 eller 75 procent av deras nuvarande arbetstimmar, säger K. Anders Ericsson till Business Insider.

Artikeln publicerades först på Femina.   Foto: IBL

 

Sitt 20 minuter mindre per dag och må bättre

Läs också: Sitt 20 minuter mindre per dag och må bättre

 

Annons