SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Forskarna: Så ska du tänka när du tinar maten

25 aug, 2016 
Ska man låta maten tina på diskbänken i rumstemperatur, i ett kallt vattenbad eller i kylskåpet? Forskarna har tagit reda på svaret.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

På forskningsinstitutet SP Food and Bioscience i Göteborg har man fryst och tinat en hel drös olika livsmedel för att komma fram till hur man gör det bäst, rapporterar Ica-kuriren.

Forskarna kunde se att den bästa metoden är att lägga den frysta förpackningen i kallt vatten. Det beror på att vatten leder värme bättre än luft vilket gör så att maten tinar snabbare än i rumstemperatur.

Många tror att det är mer hälsosamt att tina maten i kylskåpet, men det menar forskarna är en seglivad myt. Att många ändå gör så beror på en rädsla för bakterietillväxt, men så länge maten tillagas direkt efter att den har tinat hinner inte bakterierna växa till.

Det viktigaste man ska tänka på när man tinar är att passera minusgraderna närmast nollan så fort som möjligt. Det beror på att det är där som iskristallerna ombildas som mest och blir till större kristaller – och ju större kristaller desto större skada blir det på cellerna i livsmedlet. Om cellerna skadas får livsmedlet svårt att hålla kvar vätskan när den har tinat vilket leder till torrare kött och sladdrigare grönsaker.

Läs även: Så länge ska du grilla köttet för bästa resultat

Läs även: 9 goda matsvampar som du kan plocka själv

Annons