Forskarna bevisar: Det är det smutsigaste könet

03 mar, 2017 
När forskarna tog reda på vilka som har de snuskigaste händerna, kontoren och toaletterna blev de smått förvånade – blir du?
Annons

Det pågår hela tiden en tyst (och ibland väldigt ljudlig) tävling mellan män och kvinnor om vilka som är bäst på vad. Nu har ett gäng brittiska vetenskapsfantaster tagit sig an uppdraget att ta reda på vilka av oss som är renligast.

Det är BBC:s Yotube-kanal Brit Lab, med inrikting på vetenskap och forskning, som undersökt vilket kön som har mest bakterier på sina skrivbord, toaletter och händer.

Enligt programledaren doktor Chris tvättar 93 procent av kvinnorna händerna efter att ha varit på toaletten – jämfört med 77 procent av männen.

Läs också: 6 saker du behöver veta om dina toalettvanor

Det har också gjorts en undersökning som amerikanska tidningen Washingtonian skrivit om, där man topsade på 90 olika kontor i USA. Resultaten visade att män har mer bakterier på både skrivbord, datorer och stolar. Skillnaden i bakteriemängd var ungefär tio procent, vilket forskarna trodde beror på att män tvättar händer och bortar tänder mer sällan än kvinnor.

Annons

En mindre studie på tio kvinnor och tio män på samma kontor visade att de hade ungefär lika många bakterier på händerna – men armhålorna var en annan historia. Män har mer bakterier under armarna, och de avger mer ämnen som bakterier kan frodas i – vilket i sin tur genererar gaser som avger kroppslukt.

Läs också: Delarna av kroppen du INTE ska röra med dina händer

Däremot: Kvinnors badrum är smutsigare än mäns! Det visar en studie från University of Arizona, enligt CNN.

– Vi fann att sannolikheten att hitta bakterier som kan vara skadliga för oss var dubbelt så stor på damtoaletter jämfört med herrtoaletter, säger Chuck Gerba på University of Arizona.

Detta förvånade forskarna eftersom att herrtoaletter överlag var stökigare – de lämnade fler pappershanddukar på golven och lukten var betydligt värre där (som vanligt, reds anm.). Forskarnas teori om varför damtoaletterna var snuskigare var att kvinnor i betydligt större omfattning har med sig barn i på toaletten, och barn bär på mer bakterier än vuxna, samt att det är mer trafik på en damtoalett över lag.

Annons

Slutsats: Bägge könen är rätt snuskiga – men baserat på vilka som oftast slarvar med att tvätta händerna efter toabesök kanske du rynkar på näsan nästa gång du skakar hand med en man…

 

Källa: Medical Daily

Foto: Thinkstock

 

Bakteriebanta – maten som gör jobbet åt dig

Läs också: Bakteriebanta – maten som gör jobbet åt dig

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons